2021-10-07
之前嚟过sora好几次但一直都冇打过食评~难得今日想一次过打返晒hehe*其实最开始我哋都唔知道有呢间cafe嘅存在,都系人哋推荐先识仲记得第一次过嚟点咗份胡麻豆腐菇蕃茄香草包如果睇真啲你会发现 相入面食嘅根本就唔系咩包而系牛!角!包!到底点解会咁呢?原来系因为当日冇晒香草包 店员提出帮我哋转牛角包 价钱不变虽然转咗包体但好好食AAAAAAAAAAAA当时系初夏 冰凉嘅豆腐同蕃茄添了一分清爽 成个人都凉爽晒~*第二次过嚟点咗一份卡邦尼意粉 再加一杯蜜桃雪梨沙冰自从2年前喺英国食过一次传统卡邦尼意粉之后 U再也回不去了~qq呢2年以嚟U不断想喺香港寻他身影 但偏偏唔系汁太水 就系意粉太软冇口感结果呢一日 发现理想的他原来一直就喺自己身边 但自己偏偏一直都冇发现到佢:/sora嘅卡邦尼意粉嘅面身系微微硬 带口感嘅扁意粉酱汁其实都未去到印象中英国所食到嘅咁浓厚 但都比香港好多餐厅嘅都浓厚不少总括嚟讲暂时系平价之选中所食到最好最高汁嘅~过下口瘾都唔错㗎uwu至于沙冰真系超~~~~级浓郁每一啖都系浓郁嘅果泥 甜而不腻反而清爽甜甜酸酸嘅蜜桃 配埋清新甘甜嘅雪梨好爽...btw呢个系加点size 正
仲记得第一次过嚟点咗份胡麻豆腐菇蕃茄香草包
如果睇真啲你会发现 相入面食嘅根本就唔系咩包
而系牛!角!包!
到底点解会咁呢?
原来系因为当日冇晒香草包 店员提出帮我哋转牛角包 价钱不变
虽然转咗包体但好好食AAAAAAAAAAAA
当时系初夏 冰凉嘅豆腐同蕃茄添了一分清爽 成个人都凉爽晒~
第二次过嚟点咗一份卡邦尼意粉 再加一杯蜜桃雪梨沙冰
sora嘅卡邦尼意粉嘅面身系微微硬 带口感嘅扁意粉
至于沙冰真系超~~~~级浓郁
每一啖都系浓郁嘅果泥 甜而不腻反而清爽
甜甜酸酸嘅蜜桃 配埋清新甘甜嘅雪梨
好爽...
btw呢个系加点size 正常价好似大一倍
再之后有一次去点咗份傻茜瓜香草包 同埋lemon pie affogato
呢次终于食到香草包!香草包颇实净 但表面都系有微微脆
中间夹住不少芫茜 茜粉可以嚟一试 推荐推荐!
不过要注意返叫𠮶阵唔好好似我咁傻茜讲错做粗口
lemon pie affogato真系极品...
嫌一杯唔够仲想嗌多份
真心嘅 个雪糕本身酸酸甜甜 已经几好食
但淋上咖啡系另一个层次 唔系 应该话系境界
表面嘅雪糕微微融化 同咖啡嘅配合真系好正 食到中心又变返系原味 食下一球又系全新嘅体验
微微嘅苦更加突显雪糕嘅甜 但映衬同时咖啡亦不失色
雪糕融入其中又添一味
由头到尾都系变化不断嘅体验 但成杯单单只有lemon pie雪糕同咖啡就形成咗一首美妙而短暂嘅交响曲