2024-07-27
越南菜都系香港常见嘅一个东南亚菜式,有别于泰国菜嘅辣,越南嘅食物通常都冇泰国菜咁抢火,微微温温非常适合香港人嘅口味。今日屋企人带路,去到一间位于红磡一条小街里面嘅一间隐世越南菜,而家一间越南菜系由正宗嘅越南老板掌勺,舖头简洁明亮没有太多嘅花巧,而可能都系呢个原因所以价钱相对地系非常之抵食,午餐一个越南菜竟然系四十几蚊已经可以食到!🐷河内烧猪肉捞檬侍应话呢一间招牌菜就系河内烧猪肉捞檬粉,里面有烧猪肉丸猪扒同埋烧猪颈肉浸住一兜要嚟捞檬粉特制嘅酱汁,师兄姐姐话呢个檬粉唔使加枱面上面嘅酱料只需要用返浸住烧猪肉嘅酱汁嚟捞已经好好食!烧猪肉丸系我第一次食嘅,感觉非常好里面肉质系一粒一粒,烧猪颈肉同埋猪扒应该系经过香茅腌制有一种独特嘅香料味捞埋落檬粉𠮶度一流👍🐔越式鸡扒汤河鸡扒好厚好大块,汤底系纯正嘅越南式汤底有洋葱香茅等等嘅配料,幼细嘅河粉滑捋捋,非常值得讲嘅就系鸡扒烧得恰到好处,一碗粉加埋嘢饮四50蚊真系好抵!🦑特色墨鱼饼墨鱼饼配有沾食嘅越南辣酱,肉质爽弹里面有好大粒嘅墨鱼粒,辣酱就唔会太抢口,系一个非常唔错嘅选择!🥤芒果沙冰,越南桔仔冰芒果沙冰系一个令我好意外嘅饮品,有别于一般用芒果糖浆调制,
🐷河内烧猪肉捞檬
侍应话呢一间招牌菜就系河内烧猪肉捞檬粉,
🐔越式鸡扒汤河
🦑特色墨鱼饼
🥤芒果沙冰,越南桔仔冰
芒果沙冰系一个令我好意外嘅饮品,
有别于一般用芒果糖浆调制,呢度系用新鲜嘅芒果肉打出嚟,唔会假甜!饮完唔会口渴!
越南桔仔冰嘅茶底系用茉莉花茶,甜甜地加上桔仔好有夏天嘅气息
呢一间咁隐世嘅餐厅,希望可以将佢发扬光大分享比钟意食越南菜嘅大家🥰