2022-08-31
元朗冇人吾识嘅「胜利牛丸」,我系由细食到大。搬咗出九龙住之后,每逢入元朗,一有机会就会食番碗。佢嘅牛系专嘅,因为佢一直以来坚持独孤一味只做牛,系吖~只有牛丸、牛腩同牛筋。今次真系开心大发现,最近比我见到「胜利牛丸」原来已经进驻北角 Freshlane 外卖店。以后想食「胜利牛丸」吾使山长水远入元朗了。今日试咗佢嘅双丸河,就系牛丸同丸筋丸,原来牛筋丸元朗堂食店都未有供应。佢嘅牛丸真系特别弹牙,而且咬落有丰富肉汁。牛丸较爽滑弹牙,牛筋丸就较实肉少少,较有咬口。两者各有特色,两只我都钟意。除了主角牛丸正,汤底至为重要。店长话我知,咪睇佢碗汤好似好淡色,其实每碗面嘅汤底都系沿用番打牛丸时嘅汤,难怪试咗啖汤真系又甜又原汁原味。胜利九牛另一不可少嘅就系加冬菜。系吖 ~ 吾好睇少呢哟吾起眼嘅冬菜,本人觉得系呢碗河粉嘅精粹。除了冬菜,店长亦主动跟埋自家制辣椒油,老老实实佢嘅辣椒油真系够香辣,一碗原汁原味嘅胜利牛丸河,真系连汤都清晒,试过你一定会食过返寻味。