2016-01-06
AEON面包店一向贵,今次一气过食偏佢嘅包同饼当午餐,爽透了 白汁忌廉鸡批 $10外型较偏平,焦化程度较低,面皮浅色批皮比较薄,拿起时有轻微变型,食落有d狼狈馅料有白汁同鸡油,偏咸而非忌廉汁甜味,始终系翠华嘅甜鸡批好食啲紫米朱古力包 $5紫米红莓包 $5两种紫米包都有紫米清幽香气,红莓同朱古力味道唔太突岀,主要都系食番紫米淡淡清香绿茶红豆包 $5青绿嘅颜色象征绿茶口味,内里红豆馅好多,占比例高,面包软而食落有实在感,于绿茶甘带少涩味中有红豆甜味,冇盖过相互味道,反而互相辉映,绿茶红豆就系天衣无缝嘅组合日式麻糬波 $18/6日式朱古力麻糬波外貌是胀胀的圆形球状, 全是深褐色可能因为唔系刚刚出炉所以闻唔到朱古力香味,不过食入口时,朱古力可可味浓而不太甜,涩涩地都系别有一番风味,口感烟烟韧韧的,台式讲法:很"Q弹"气孔尚不算大所以食落有实在感日式芝士麻糬波同样外貌是胀胀的圆形球状,不过就算唔系刚出炉都闻到浓郁芝士味就算唔系刚出炉芝士味都香浓又咸香,所以芝士味麻糬系我至爱苹果酥 $3糖浆和蛋浆在外表焦化酥皮味咸,起酥程度一层层,跟恒香老婆饼相似同苹果馅成对比苹果馅有肉桂甘味,但相比M记的冇咁
今次一气过食偏佢嘅包同饼当午餐,爽透了
外型较偏平,焦化程度较低,面皮浅色
馅料有白汁同鸡油,偏咸而非忌廉汁甜味,
始终系翠华嘅甜鸡批好食啲 紫米朱古力包 $5
紫米红莓包 $5
两种紫米包都有紫米清幽香气,
红莓同朱古力味道唔太突岀,主要都系食番紫米淡淡清香 绿茶红豆包 $5
青绿嘅颜色象征绿茶口味,
内里红豆馅好多,占比例高,
面包软而食落有实在感,
于绿茶甘带少涩味中有红豆甜味,
冇盖过相互味道,反而互相辉映,
绿茶红豆就系天衣无缝嘅组合 日式麻糬波 $18/6 日式朱古力麻糬波
外貌是胀胀的圆形球状, 全是深褐色 可能因为唔系刚刚出炉所以闻唔到朱古力香味,
口感烟烟韧韧的,台式讲法:很"Q弹"
气孔尚不算大所以食落有实在感 日式芝士麻糬波
同样外貌是胀胀的圆形球状,
不过就算唔系刚出炉都闻到浓郁芝士味 就算唔系刚出炉芝士味都香浓又咸香,
所以芝士味麻糬系我至爱
糖浆和蛋浆在外表焦化
酥皮味咸,起酥程度一层层,跟恒香老婆饼相似
同苹果馅成对比
苹果馅有肉桂甘味,但相比M记的冇咁甜
感觉冇抢走酥皮戏份,双映成衬 竹炭火腿薯蓉包 $10
竹炭包食落咬到去牙度会有碎粒既感觉
平时既竹炭包都有既口感
薯蓉味主要咸咸地 又带有薯蓉既甜味
淀粉感十足 又有粒粒咸香火腿做味觉上刺激 竹炭吞拿鱼包(茄酱) $10
其实就算话左系茄酱 都跟正常既吞拿鱼包冇分别
虽然馅料咸同鱼香浓 但吞拿鱼感觉有点干