好耐无同老婆食海鲜蒸气火锅,听闻蟹仙蒸气火锅用料上乘,所以就去新蒲岗试一试佢。一入到餐厅,职员 May 姐就招呼我地坐低,佢服务态度非常好,有礼貌,全程帮我地整野食,亦会如数家珍地介绍食材,非常用心!👍🏻餐厅 menu 会视乎当日新鲜到港的海鲜更新,确保最好既品质开始嘅时候先将粥底(日本米)同简单嘅材料放入去(猪骨、粟米、芋头),再慢慢等佢吸收所有海鲜嘅精华日本深海石斑一夜干,呢个喺日本好出名,叫喜知次,系日本居酒屋必点嘅送酒菜式,食落有少少似好淡嘅咸鱼,但系带有一种鲜味,肉质超嫩滑,加埋厨师特别调配嘅秘制豉油就更加提鲜 👍🏻日本野生大赤虾,呢个系刺身级别既赤虾,大大只好多肉,个头啲膏仲非常之甘甜,正!台湾九孔鲍鱼,蒸完出嚟非常鲜味,弹牙得黎一啲都唔会韧日本大元贝,超大既 size,一疏疏嘅肉非常鲜甜韩国釜山珍珠蚝,蚝味十足,十分 creamy~大西洋野生青口,海水已经为佢调味,亦带出到佢既鲜味野生日本深海白刀贝,肉质比较有咬口,味道都系好鲜澳洲青年龙虾,蒸好出嚟啲肉都系非常饱满,啖啖肉,除左鲜味,仲好爽口弹牙,将 d 虾肉蘸佢虾头既膏一齐食,真系好享受,食完之后个虾壳仲可以放埋落去一

台湾九孔鲍鱼,蒸完出嚟非常鲜味,弹牙得黎一啲都唔会韧

日本大元贝,超大既 size,一疏疏嘅肉非常鲜甜

韩国釜山珍珠蚝,蚝味十足,十分 creamy~

大西洋野生青口,海水已经为佢调味,亦带出到佢既鲜味

野生日本深海白刀贝,肉质比较有咬口,味道都系好鲜

澳洲青年龙虾,蒸好出嚟啲肉都系非常饱满,啖啖肉,除左鲜味,仲好爽口弹牙,将 d 虾肉蘸佢虾头既膏一齐食,真系好享受,食完之后个虾壳仲可以放埋落去一齐煲粥 👏🏻

野生膏仔蟹,见到已经流晒口水,d 膏多到爆晒出嚟,极度邪恶!每一啖都充满住蟹膏嘅鲜甜甘香,加埋鲜甜嘅蟹肉,令人回味无穷!!😋

最后既粥底,已经吸收晒所有海鲜嘅鲜味精华,口感亦非常绵密

炸鱼皮,餐厅仲送咗啲新鲜炸出嚟嘅鱼皮,又够薄又够脆,重点系唔会好似出面𠮶啲系硬脆,佢系好松脆,仲有啲黄金炸蒜,用嚟送粥一流~

椰汁炖雪燕,除咗送炸鱼皮,仲送埋呢个燕窝,椰汁味好香,甜味刚好,燕窝都好足料,真系抵佢有咁多回头客帮衬

非常满足嘅一餐,下次一定要带妈妈黎试,俾个惊喜佢