2019-04-24
旧年生日, 男朋友话带我食日本嘢.点知原来系食吉野家... 今年生日佢带我黎泷食omakase ya!呢度环境舒适又有格调,佢朋友果然冇介绍错,有三个set拣,因为我钟意食牛就拣咗极,我男朋友就拣咗泷,食串烧嘅头盘系松叶蟹膏加昆布啫喱,凉浸浸得嚟又爽口,有种好独特嘅口感前菜系松露紫菜萝白同干鱿鱼最令我印象深刻嘅系𠮶种酸尾尾~嘅感觉,令到我顿时开胃,食指大动小贝柱清汤 几清新 跟住就系我最期待嘅刺身 分别系茨鱼,平政与同埋新鲜拖罗 店员亦都好细心咁讲解食材嘅产地, 仲教我哋又淡味到浓咁样食😆😆 三种刺身都冇腥味,超新鲜你睇下够拖罗几肥美? 仲要入口即溶, 劲正!!!之后就到呢度最出名嘅天妇罗la分别有天妇罗虾,目光鱼,秋刀鱼,同埋炸大蚬天妇罗虾层面衣一啲都唔油腻 又薄又脆 连头都可以食目光鱼味道唔太突出不过胜在够嫩滑炸蚬同冬姑粒粒粒分明调味料有海藻盐,柠檬汁同萝卜蓉海藻盐真系全部都通杀 配咩都咁好味虽然只系调味料不过不得不提,个萝卜蓉真系好好食食完最出名嘅天妇罗谂住应该食得七七八八, 但系美食陆续有嚟侍应同我哋讲话子持鱿鱼 咁啱当造 我哋好好彩 食𠮶阵撞正产卵期口感非常特别 有少少稠 但
呢度环境舒适又有格调,佢朋友果然冇介绍错,
前菜系松露紫菜萝白同干鱿鱼
小贝柱清汤 几清新
你睇下够拖罗几肥美? 仲要入口即溶, 劲正!!!
之后就到呢度最出名嘅天妇罗la
分别有天妇罗虾,目光鱼,秋刀鱼,同埋炸大蚬
天妇罗虾层面衣一啲都唔油腻 又薄又脆 连头都可以食
目光鱼味道唔太突出不过胜在够嫩滑
炸蚬同冬姑粒粒粒分明
调味料有海藻盐,柠檬汁同萝卜蓉
海藻盐真系全部都通杀 配咩都咁好味
虽然只系调味料不过不得不提,个萝卜蓉真系好好食
食完最出名嘅天妇罗谂住应该食得七七八八, 但系美食陆续有嚟
口感非常特别 有少少稠 但又唔会黏牙
配埋个酱汁简直一流
熊本和牛配smoked salt超好味
呢个九州石斑拉面亦都好好味, 鸡汤味道浓沃鲜甜,睇得出畀咗好多心机淆制
我男朋友话哩只面有少少硬唔系好好食 不过我个人就钟意硬身嘅面 呢款偏硬嘅拉面啱晒我
去到食甜品𠮶阵我男朋友都忍唔住话我有两个胃
呢款番薯生炸足足一个钟, 外皮极脆,但系又同时甘甜可口
配白兰地同埋白糖食仲正
水信玄饼晶莹剔透, 好似透明嘅水滴一样,入面嘅樱花花瓣,为佢增添咗梦幻同浪漫嘅感觉,满足晒我呢啲又要视觉又要味觉嘅打卡港女, 配上黄豆粉同黑糖糖浆,甜得嚟又有清凉嘅感觉,食落仲有樱花嘅花香,为呢场视觉同味觉嘅盛宴昼上完美句号
食omakase有趣嘅地方系每次嘅食物都会变, 每一次都会带住一个期待嘅心 食嘢食到好似冒险咁样,食完又会再期待下一次,呢种感觉好得意, 而泷嘅okamase令我地好满足! 下次同男朋友庆祝一定会再嚟食