2018-12-12
之前食过铜锣湾𠮶间四姐川菜两次,觉得又抵食又好食,知佢向湾仔开左分店,前两日收工夜就去食个晚饭。湾仔分店位置有点特别,楼下完全无广告牌或者水牌,都有d惊去错,要睇清楚个地址,佢向安邦商业大厦一楼全层。湾仔分店同铜锣湾店都一样,以人头计,一个价钱包晒,$340一位包晒茶水白饭𩠌菜同加一,我地两个人去食,以两人计就有两碟凉菜同三个热菜选择。招牌四川凉面每次都食既凉面,佢够大碟,面质弹牙有咬口,而佢既辣椒酱唔算辣,只系野味,唔食辣既人都啱食。重庆口水鸡尼个口水鸡比之前过感觉细碟左,同埋可能我晏去,所以鸡既部位有d散,但味道仍然好味。酸菜鱼我地唔食得太辣,所以点左酸菜鱼代替水煮鱼,鱼肉非常嫩滑又无骨,而酸菜味唔太酸但会轻微过咸,d汤汁就唔可以饮太多。糖醋里脊尼个甜酸里脊肉十分推介,将肉切成条状,易入口又可以沾晒d糖醋汁,绝对増加食欲。川式宫保鸡丁尼个宫保鸡丁绝对有四川风味,比起一般酒楼食为辣,但非常野味,攞离送饭食一湾,套餐已包白饭,所以食多两碗白饭都得。另外仲会送一碟蒜蓉炒菜,清清地中和一下辣味,抵食又好味。整体离讲湾仔分店都有同样水准,以敢既价钱有敢足料既份量同质素,确实唔错。
招牌四川凉面
重庆口水鸡
酸菜鱼
糖醋里脊
川式宫保鸡丁
另外仲会送一碟蒜蓉炒菜,清清地中和一下辣味,抵食又好味。