2024-04-24
上年北上咗几次揾食,发觉食海鲜都系要食番香港嘅😋因为价钱平嘅系唔好食又冇乜肉😖要好食嘅就冇香港性价比咁高了🤩上个月就约好朋友要去流浮山爱民回味吓,果然绝冇失望🤭朋友一早指定要“细细只”嘅虾,老板娘话叫做九虾,清蒸上啲肉又甜又唔驶挑肠,仲有虾膏添,正我至爱龙虾,老板娘建议试吓煎米粉底,又得㖞!本身个米粉煎到脆脆的,再沾咗啲龙虾膏,好入味呀🤤 龙虾就唔驶讲啦,又多肉又弹牙,连脚都食晒铺头嘅招牌系虾多士,我地叫咗四件一人一件,好脆又香口,点埋沙律酱一啲都唔腻💯再嚟朋友柯打嘅辣酒花螺,一开始觉得啲酒太劲,但食开就停唔到,差啲想叫碗白饭捞汁嚟食。本来仲想叫份外卖番屋企当零食不过真系太饱了下次再嚟食过算😆😆再来系姜葱蚝,啲蚝好大只啖啖肉食得好过瘾呀🥰仲点咗一碟炆鱼,今次要条细嘅所以唔算好肉地,不过啲鱼整得好香口😋最后一样海鲜系蛏子,估唔到细细只蛏士又好甜㖞,有惊喜😍其实我地得4个人但食咗好多嘢,仲有碟虾膏通菜好大碟头,又有开胃鱼汤,又有马豆糕同水果计埋都系每人五百几,真系超抵呀!最重要系老板娘笑容满面又好相与,成日帮我地换碟,服务简直💯!
上个月就约好朋友要去流浮山爱民回味吓,果然绝冇失望🤭
再来系姜葱蚝,啲蚝好大只啖啖肉食得好过瘾呀🥰
最后一样海鲜系蛏子,估唔到细细只蛏士又好甜㖞,有惊喜😍