对唔住!我肤浅!我一见到呢间餐厅狭带住「由谢霆锋助手开设的西餐厅」呢个来头,我已经用0.00001秒拎起电话打嚟订枱,即晚嚟帮衬,最重要嘅当然系要多谢我有一个好姐妹肯嚟陪我癫~不过我就觉得...当然系因为我同偶像太有缘份啦竟然喺open rice度求其打两个字search下天后有咩食,咁都俾我发现到呢一间嘢,16 Shell...同16道锋味...真系点谂都联想唔到...哈哈~可能始终都冇大肆宣传,我嚟到嘅时候都发现佢唔算满座,大约满半咁上下~不过里面布置已经好有圣诞气氛,加上装修嘅颜色主调都系比较欧美风嘅深啡黑木色,西方味道更加强烈。最衰就系我哋得两个女仔,所以都唔可以拣太多款美食,明明望完个餐牌好多嘢都想食,款款都好吸引。今晚嘅体验之后觉得整体嚟讲质素都几高,绝对可以回头再来。黑炭黑蒜蓉包($70蚊):朋友知道我book咗枱,都专登留意咗open rice apps睇过下好多人哋食评都介绍呢款面包,所以我哋都叫咗个。黑蚊蚊嘅多士外表好鬼特别,面包香脆味道独特,除咗有蒜蓉嘅香味外,仲有一啲甜甜哋但又睇唔出系乜嘢嘅调味料,有少少似莓类嘅果酱,我同朋友都觉得几有惊喜呢香煎榄油大蒜,驴蹄草
黑炭黑蒜蓉包

香煎榄油大蒜,驴蹄草,柠檬配带子pasta
香煎榄油大蒜,驴蹄草,配柠檬带子Pasta($180蚊):净系拣pasta嘅口味,都已经足够令我哋两个头痛......除咗蔬菜口味仲有肉类...仲有海鲜...最后我哋拣咗呢一款带子为主嘅,结果都冇令人失望。首先pasta系比较窄身嘅意大利面,虽然窄身但厚度有番咁上下,所以咬落质感丰富,软硬适中,用咗榄油嚟炒味道够浓但绝不油腻,感觉好好,而我哋两个都才疏学浅,唔知道驴蹄草系甚么东东(?!)面头有啲一粒粒椭圆身嘅豆子应该就系呱?试了一试味道是酸酸的,所以整个pasta令人不滞,还会追吃。最值得一提嘅系带子极为新鲜,size仲要很巨大,所以劲厚肉,口感弹牙之余加上质感软绵绵,配上香草调味已经正到不行
两个女仔一齐share嚟食份量刚好~
酥皮黑松露比萨批
酥皮黑松露比萨批($160蚊):酥皮pizza始终都算系比较有噱头嘅一道菜式,再加上抬头望一吓黑板介绍系「锋味pizza」,就算唔知系咩嘢味我都一样会叫
咩叫爱系盲目就系我呢种人
不过老实咁讲,呢款口味嘅pizza酥皮系算焗得唔错,够酥够化,但温度不够热,有八吋大嘅size就算切成九宫格咁,一块接住一块食,速度都比不上降温来得快,酥皮批一凉咗就唔脆,唔脆就唔好食了~虽然冇任何肉类材料喺当中,只有少少蘑菇加芝士一齐焗,但蘑菇同芝士就只放喺中心位置,变相我哋两个share食似乎得好少份量,会有点儿尴尬呢!大家都觉得只系不停咁食酥皮,就好似用面包填饱肚子一样嘅感觉,相对地呢款菜式就变得唔讨好喇~我觉得以呢个味道,如果改做成一小份三或四吋嘅size,一人一份量的话反而可能会较优胜呢

Mocha
Coffeholic嘅我今晚亦都点咗一杯热嘅Mocha($40)作为终结,呢度嘅咖啡味道比朱古力味更浓,相对地亦即系冇咁甜,都几得我心
2018-12-14
庆祝纪念