2020-08-11
疫情前同男友去了韩国旅行,当中其中最挂住嘅就系韩国嘅生菜包烤五花腩,日日食都得,唔会厌~疫情之下,当你食韩国烧烤,但又唔想自己烧。。咁就要食五花腩免烧外卖餐啦!这家外卖专门店是由韩国女店主亲自煮,名符其实正宗韩式。我选定正宗烤五花腩2人套餐 $248虽说是二人份量,但整个便当非常大份吸引,有新鲜蔬菜盒、烤五花腩同韩国配料,卖相已经垂涎三尺。冷的新鲜蔬菜盒配有唔同嘅种类,有沙律菜、金娃菜同生菜等等五款。韩国配料有有韩式腌萝卜片、酸辣泡菜、韭菜沙律、青辣椒片、生蒜。酱汁有包饭酱、椒盐纯芝麻油、辣椒油~好丰富。先初尝一口烤五花腩,肥瘦均匀,层层相间。底下还有些洋葱,吸收了五花腩的油香,腩肉味香浓,油脂感丰富,肉质不会太干身。第一个正宗食法就系用蔬菜包住五花腩、泡菜、 生蒜同辣椒仔再加小小包饭酱嚟食。蔬菜新鲜,食落有口感,正到食到停唔到口。泡菜唔太辣,但酸甜味好够,应该几岩香港人口味。第二个正宗食法就用腌萝卜包住d五花腩。加埋D泡菜好开胃,酸酸甜甜,爽口入味,呢三样捞埋食真系令人一啖接一啖,果然冇介绍错,味道同样冇得顶。D五花腩用保温袋包住,所以番到屋企D仲热辣辣,都好少有外卖店可以做到咁体贴
这家外卖专门店是由韩国女店主亲自煮,名符其实正宗韩式。
我选定正宗烤五花腩2人套餐 $248
先初尝一口烤五花腩,肥瘦均匀,层层相间。
第二个正宗食法就用腌萝卜包住d五花腩。
D五花腩用保温袋包住,所以番到屋企D仲热辣辣,都好少有外卖店可以做到咁体贴。
running pig主要做外卖为主,都有同唔少deliver公司合作,某些偏远地方都送,港岛都送,大家不坊试下啦。。