2015-08-24 1763 浏览
自从上次响奥海城东海食果餐晚饭之后,个心一路都对果个超足料既杂菜煲念念不忘,所以上星期日决定带埋屋企人去附近青衣城果间分店Encore。一坐低见到个Menu ,心谂:咦, 点解唔见左既? 揾左一阵,见到有个”鲜茄汤浸杂菜煲”, 9秒9即刻Order 左先, 幸好皇天不负有心人,虽然无上次个煲咁多料(因为价钱都差左一截),但系蕃茄汤亦系我既至爱,所以三爬两拨就比我ko哂! 仲有我老公知我姐钟意食茄子,所以order 左一味老干妈茹子斑头腩煲,茹子ok ,不过个煲痴实左d 斑腩,所以有d干。另外,食肉兽既老公就叫左碟无钖五花腩, 跟埋仲有一碟馒头tim…, 我老公话d肉汁好甜,好好味,我就唔钟意食咁大旧肉,就索性将馒头点落d红卜卜既汁嚟食,味道都唔错啵。仲有就系虾籽海参花胶炆豆腐,依个都ok, 下次Encore 之选。而估不到最好吃的竟然系我平时唔太喜欢食的莲藕, 咬落去好爽脆, 而且够热, 个汁好香浓, 很正! 我妈都话好好味, 超赞!!成餐饭最令我惊喜的是最后上的寿包, 用像是面盆的蒸笼盛载, 一打开, 我哗左一声, 因为每个包有拳头咁大, 即系以前旧式酒楼大包的份量, 包的馅料除了莲
成餐饭最令我惊喜的是最后上的寿包, 用像是面盆的蒸笼盛载, 一打开, 我哗左一声, 因为每个包有拳头咁大, 即系以前旧式酒楼大包的份量, 包的馅料除了莲蓉, 还有大大粒蛋黄, 超级大寿包,真系一次见呢!
南乳唐芹炒藕片
虾籽海参花胶炆豆腐煲