2024-09-24 5308 浏览
好多年前喺呢边返工嘅时候记得呢度有一间唔起眼嘅火锅店。今晚过嚟重温旧梦,叫咗呢个需要提早预约嘅黄金甲汤底,见到一只好大只嘅肉蟹系新鲜上嚟,个煲都争啲摆唔晒。大概等15至20分钟左右,只蟹变晒色就可以开始食。佢个底有一大旧南瓜,所以成个汤底都好鲜甜。见佢熟晒之后职员会好热心咁样过嚟帮你将个南瓜剪细佢,同埋会教你饮咗汤,食咗汤底料先,最后先再加返猪骨汤嚟打边炉。佢呢啖汤真系不得了,系用咗虾头同埋蚬去煲,煲完呢个汤底之后再加返南瓜同埋呢只新鲜嘅蟹再煮,所以个汤底真系好浓郁,而且蟹膏味好重,真系好好味。除咗只蟹之外,入边仲有好多蚬同埋沙白,全部都胀卜卜大粒。其实饮完呢个汤再加埋食埋啲蚬同埋蟹都饱咗一半。佢只肉蟹真系唔少嘢㗎,只钳够晒大只,而且仲好鲜甜,真系够晒新鲜。饮够晒个汤就可以加普通猪骨汤嚟打边炉。我哋叫咗一个切肥牛,佢呢个肥牛同普通嘅火锅店唔同。唔同佢真系新鲜嘅牛,而唔系其他𠮶啲冰鲜牛,因为我哋太早叫定啲火锅料,所以其实放咗好耐,佢都冇出血水,仲系好似啱啱摆上枱咁靓仔。而且个肉味都好浓,又够晒腍,值得一赞。跟住叫咗个蟹籽墨鱼滑,佢个墨鱼滑都好弹牙,中间仲有大大粒嘅墨鱼肉添。而叫咗个双拼饺
好多年前喺呢边返工嘅时候记得呢度有一间唔起眼嘅火锅店。

而叫咗个双拼饺到有啲吓亲,因为佢真系好大粒好足料。我哋叫咗韭菜饺同埋云吞,两款都系大大粒,童叟无欺。

另外仲叫咗Wasabi莴笋,佢呢个食法都系第一次。啲Wasabi时候真系会被莴笋吸收晒,所以食落去系爽脆嘅Wasabi咁。

最后饮品我哋拣咗佢哋嘅自家制凉茶,打边炉咁热气梗系要下一下火啦,佢啲凉茶系饮得出自己煲嘅,唔系𠮶啲工场制就咁倒落去,好有心㗎。

2024-09-23