2022-08-29
虽然天气好热, 但无啦啦瘾起突然想食石锅乌冬。记得数月前帮衬过通菜街一间石锅乌冬小店, 味道唔错, 最紧要价钱唔贵, 今晚就同朋友再去encore。餐厅面积小, 座位唔算阔落, 不过食个乌冬唔系好长时间, 还可接受。除了石锅手打乌冬, 更供应石锅饭、冷面, 仲可以追加配料, 仲有少量小食、罐装饮品。8款石锅手打乌冬选择, 每款各有五个汤底自选, 价钱亦有些少分别。我地每人各拣咗一个乌冬, 石锅热辣辣滚住上台, 【安格斯牛肉石烧手打乌冬】HK$82汤底选择了和风咖哩浓汤, 上台时, 散发阵阵咖哩香味,多片原本生嘅安格斯牛肉, 被热辣辣汤底刚刚渌熟, 鲜嫩唔鞋, 乌冬软林又滑, 配上甜甜地嘅咖哩汤底, 好惹味。【吉列猪扒石烧手打乌冬】HK$74黑松露香菇汤底充满浓郁松露味, 吉列猪扒跟石锅汤乌冬分开上, 吉列皮香脆不油, 猪扒稍有弹性, 沾上沙律酱食提升味道。另外+$10追加了一只温泉蛋, 半流心, 流出些少蛋汁。呢度没有套餐供应, 所以饮品需额外散叫,每罐$14
我地每人各拣咗一个乌冬, 石锅热辣辣滚住上台,
【安格斯牛肉石烧手打乌冬】HK$82
汤底选择了和风咖哩浓汤, 上台时, 散发阵阵咖哩香味,
【吉列猪扒石烧手打乌冬】HK$74
另外+$10追加了一只温泉蛋, 半流心, 流出些少蛋汁。
呢度没有套餐供应, 所以饮品需额外散叫,
每罐$14