2010-12-05
禽日一早搭车出 Elements度睇戏, 出到去都成12点了, 本来一落车跑快d还可以赶及早场时间入场, 不过又唔想, 加上果度d交通超乱, d路左兜右兜甘, 于是决定买左下一场飞, 仲有大把时间就到入面揾间野坐低食野先, 次次行亲 Elements 都经过 Wildfire 呢间餐厅, 把心一横就入去睇下乜料!!!入到去个 waiter 俾左出面半露天既枱我坐, 坦言我个人就喜欢坐暗角位, 私人空间大d, 食相肉酸d都无人觉!!! 佢好快serving递Menu, 然后就走左!!! 不过禽日就无谂住叫下餐牌入面d野食, 所以叫左佢地个周末特定午餐 (weekend set lunch) 食, 我超白痴揾唔到个drink list, 准备serve我果个waiter阿叔就话我遮住左 鱼到爆!!! 加上佢巳经响我后面昅到实哂, 我就爽手take order~ 前菜叫左沙津, 主菜叫左烟三文鱼, 甜品系得一款 (焦糖咖啡味忌廉类似pudding既物体), 饮品系改叫左杯 cocktail叫 Wildfire Fever!! 食客方面以中产居多, 见到有肚腩大到唔可以再大既外藉洋汉, 食鸡
食客方面以中产居多, 见到有肚腩大到唔可以再大既外藉洋汉, 食鸡肠食到大既外藉情侣, 血拼中的婆女孙三代, 一抽二能成身儿女债既好爸爸...etcs!!!
食物好快就来, 个沙津入面有肉肠, 不过我对d香草麻麻, 感觉似食紧草咁!!! 不过佢沟埋酸酸甜甜既汁又几开胃!! 我隔离枱个细路猛咁塞落口话妈咪好食呀妈咪, 顶佢唔顺!!!!
Main Course 有好有唔好, 好既系我平时一粒鱼毛都唔食既人, 食佢呢旧烟三文鱼, 我唔觉得腥, 不过个酱汁就落得姑寒左d, 块鱼皮煎得好, 香口野肯定好味!!! 失败之处系下面用茄子做伴菜, 哗!! 烧到d茄子好硬身同好干~ 不过再底就下有切左一块块既薯仔, 如果有少少蛋黄酱或沙津酱点缀下更好~
甜品整到有d似布甸咁, 有好浓既咖啡味, 面头亦有一块薄薄地既焦糖, 咬果阵short short声, 但有d唔够喉!!!
去到呢类型既高级装置餐厅我实叫杯cocktail饮晕自己, 杯 Widfire Fever 有rum酒, soda加菠萝汁, 真系饮到pair pair夫...左一阵就醒左!!!
Wildfire 既日间经营方式有d似茶餐厅, 晚饭时间就唔知, 可能又会是另一风景。好似下面呀师兄话斋, 流量和服务都讲求快同紧凑, 想hea就免, 因为你一吃完碟野即有人拿走喇, d waiter 成日响d客身后车轮转, 服务真系够, 同埋听到 waiter 同 waiter 吹水时讲广东话粗口, 哈哈~ 希望佢地下次想讲果阵用生果名代替。