2018-09-10
3星期前喺铜锣湾食过一次Sodam Chicken,之后对哩到嘅炸鸡一直念念不忘。趁住今日过开中环做野,当然要喺到食埋个鸡鸡午餐喇!中环同铜锣湾分店环境格局截然不同。相信因为中环分店就近兰桂芳,所以店舖采用酒吧式设计吸客。店舖开喺马路旁嘅一个小小舖位,虽然有两层,不过地方唔大,但窗外街景开扬,环境非常舒适有格调。食炸鸡应该要配酒嘅。不过之后有工在身,所以好乖咁拣左两杯🍑蜜桃水果茶。果茶冇加冰所以都几大杯,唔会饮两啖就冇哂。唔钟意饮太甜嘅朋友我会极到推介哩杯果茶。因为茶味比蜜桃味味道更浓,所以一啲都唔甜,甘甘地,可以消滞解渴。不过杯底嘅果肉偏甜,如果钟意饮甜嘅朋友,可以咬住果肉边饮果茶,甜味就会刚刚好。期待已久嘅炸鸡出场喇!今次拣嘅哩款叫「太阳芝士炸鸡🍗」。卖相同个名好贴切,一望就见到🌞外型。焗炉新鲜焗起嘅大包中间装住喺浓浓软滑嘅芝士,面包焗到金金黄黄,内外都非常脆。炸鸡就一如既往外皮薄脆,肉质嫩滑。原味炸鸡沾上忌廉汁后鸡肉更香更浓。芝士同炸鸡分开上碟,芝士点多点少悉随尊便,所以唔洗担心芝士太溜。除左炸鸡,哩到仲有烤鸡焗鸡选择。讲真一款炸鸡点会满足到我抑压左3星期嘅欲望,一于试埋个「烟薰
除左炸鸡,哩到仲有烤鸡焗鸡选择。讲真一款炸鸡点会满足到我抑压左3星期嘅欲望,一于试埋个「烟薰炭烧焗鸡」。焗鸡望落去表皮干身少油,冇炸鸡咁邪恶。干身嘅外皮食落一啲都唔嚡口,里面嘅肉质同炸鸡一样嫩滑多汁。配埋佢个甜酸bbq酱汁,真喺超开胃食唔停口🤤。