2022-07-29
之前嚟食01𠮶阵,见到近电梯位都有间餐厅食台湾菜,今次就嚟试试佢。食咗:▪️古早味鲁肉饭 $38|虽然只系$38,一碗仔咁样,但原来饭量都唔少。面头放有够食晒成碗饭嘅鲁肉,咸甜适中,肥瘦啱啱好,食晒都唔会太油腻。饭量真系算多,两个人可以嗌一碗饭加多份小食都实够。▪️盐酥鸡 $42|以为鲁肉饭嘅份量已经够出乎意料之外?呢个盐酥鸡更惊人,用一个好似钵嘅兜装住,装到满一满。有几多嚿鸡就真系无认真数,只系知道好似食极都仲有咁😆鸡粒新鲜炸起,香脆,有几片九层塔同几粒蒜头碎。不过盐酥嘅感觉唔算好浓烈,鸡粒够咸,但五香粉可以落多少少。▪️桂圆雪梨茶 $28|嗌咗炸嘢食,想叫返杯清清嘅凉茶,就叫咗呢杯雪梨茶。本身以为有桂圆食🤣不过原来系无渣嘅,即开即饮,咕噜咕噜。雪梨茶味道清甜,解渴。以胶樽装住,饮唔晒拎走又得。
食咗: