成大半年冇见梁姓大学同学,知道今日中午会去开观塘,特登约喺佢公司附近食晏。我本来系谂住揾佢食日本菜嘅,但佢话我想去果间餐厅啲野麻麻,咁就一于由地头虫话事啦!同学拣左位于成业街电讯一代广场嘅Brikentenia法国餐厅。我早到,真接上餐厅等,该餐厅位置并不显眼,门外招牌亦偏细,非常低调,有我地中国人讲禾秆冚珍珠嘅格局。入到餐厅,环境唔错,以正宗法国餐厅计,装修唔算华丽,但非常宽敞舒适。由于当日落雨,中午十二点几都比较少客,趁呢个等人空档,影几幅室内环境相先!特别一提系,下图嘅主厨哥哥曾经两次走到大厅,擦枱而过嘅时候都同我友善微笑,大家都知香港人对笑呢家野几咁独寒啦,我对佢呢个做法真系超赞!室内灯光柔和,咁就再上网睇下间餐厅嘅资料先; 一查之下发觉主厨兼老板 ,原来十分猛料,来自文华酒店西餐厅,曾到位于法国南局米芝莲Brikentenia 餐厅取经,而合伙人David 系来自呢间餐厅嘅少东之一,David 有时亦会喺餐厅坐镇,做一啲特色晚宴之类嘅event,食材方面亦有部份来自法国本地,有呢种背景嘅餐厅绝对算得上非常罕有!佢地有网站,想知多啲间餐厅可以去睇睇Website: www.br
室内灯光柔和,咁就再上网睇下间餐厅嘅资料先; 一查之下发觉主厨兼老板 ,原来十分猛料,来自文华酒店西餐厅,曾到位于法国南局米芝莲Brikentenia 餐厅取经,而合伙人David 系来自呢间餐厅嘅少东之一,David 有时亦会喺餐厅坐镇,做一啲特色晚宴之类嘅event,食材方面亦有部份来自法国本地,有呢种背景嘅餐厅绝对算得上非常罕有!佢地有网站,想知多啲间餐厅可以去睇睇Website: www.briketenia.com.hk
朋友终于到达,一齐望下个餐排先!我拣左法国鸡肉配鹅肝炖蛋伴鲜菜沙律+烩西班牙黑毛猪面颊肉配薯茸,朋友就叫左忌廉南瓜带子汤+法国蓝青口配意粉及香草酱汁。
机乎所有西餐都有面麦包等提供,水准各有高低,先评一下呢三仲分别系薄身谷物脆包、面包及麦包,全部高水准!应软的松软,该脆的薄包脆口,全部新鲜!特别要提下个面包酱,以蛋黄酱及鳀鱼为骨干,再配以一些估计是灯笼椒嘅材料打成; 蛋黄酱嘅浓郁香滑加上咸鲜嘅鳀鱼,佐以新鲜面包,味道一流!午餐时段嘅面包都可以无限添食,正宗西餐嘅serving custom ,好!再来一份。
朋友个忌廉南瓜带子汤到左,碟上先放上煎好嘅带子,再倒入汤,上菜方法正统。卖相咁好,梗要试味,汤入口香甜圆润,忌廉比例刚好,冇盖到南瓜应有鲜甜,正!带子得果两粒,冇试!朋友话煎得啱啱好,五成熟,里面仲系糖心,外层爽脆,两重质感,水准甚高!
忌廉南瓜带子汤
前菜卖相好到!!!法国鸡肉配鹅肝炖蛋伴鲜菜沙律,旧几水嘅午餐竟然搞到件艺术品咁样。中间黄色嘅法式蒸水蛋口感几似custard , 虽无中式水蛋咁滑,但蛋味同鹅肝本身好夹,而鹅肝嘅厚重无疑系减低左水蛋滑漏,但整体而言味道口感系非常精致。沙律菜非常新鲜脆口,如果可以俾多啲就好啦!特别要讲一件事,当我食完餐饭走咗,睇翻影午餐餐牌张相,觉得有啲唔妥,明明叫左法国鸡肉配鹅肝炖蛋配鲜菜沙律,但系点解冇鸡肉嘅!!!拜神唔见鸡就话正常遮,食法国餐冇多到旧鱼不特止,仲冇埋旧鸡!正所谓有图有真相,下次去食一定有攞翻我应有嘅鸡!
法国鸡肉配鹅肝炖蛋伴鲜菜沙律
到上主菜啦,又系朋友嘅上先,法国蓝青口配意粉及香草酱汁,马上攞只青口食,一食,不得了!嫩滑冇渣、鲜甜、爽口!用左白酒同罗勒去煮,绝配!蓝青口食过好多次,口感普遍都系冇渣、鲜甜及爽口,但嫩滑就应该讲唔上。咁香草汁意粉又点呢?意粉正宗Al Dente,粉深有一发糸嘅部份未熟而外层软滑。汁都应该系用罗勒造嘅,罗勒配海鲜、白肉同面食(即好似薄饼同意粉之类好正),所以我住嘅村屋后院都种左盆,餣白肉就放几片切碎嘅去提味,效果一流!
法国蓝青口配意粉及香草酱汁
我个烩黑毛猪面肉到喇!卖相冇得弹,用红酒烩嘅所以黑色,个人觉得望上去似牛面珠多过猪面珠,一切落去已经感受到果种焾滑,内里充满肉汁。食味方面,可能食完青口之后对呢个主菜有过份期望反射,没有我想像中咁好!个人觉得黑毛猪肉本身肉味甘香甜美,用少量香料烹调最为味美,用红酒煮反而会盖过猪嘅肉味。烩嘅手法好好,肉块外面唔鞋,肉心充满肉汁,加番分。配菜薯蓉好正,充满牛油香味,系我哋呢啲肥仔嘅欣物!
烩西班牙黑毛猪面颊肉配薯茸
好戏在后头,甜品时间!是日甜品系啤梨挞配啤梨雪皅。酥皮好松脆,中层饀料系啤梨酱,面层系用糖煮过嘅啤梨,两层唔同酸度嘅啤梨同酥皮产生左微妙嘅化学作用,味道好丰富。面层上面嘅雪皅最有啤梨香气,但味道最淡,一个梨挞有三个唔同嘅层次同味道,极品!最后要一提系条开心果曲奇条,用来当匙羹食雪皅,一啖食落口两种享受,冇得弹!
啤梨挞配啤梨雪皅
最后来杯咖啡,通常饮靓咖啡我都唔落奶同糖,呢杯咖啡都几香亦唔涩,就咁饮啦!回甘唔算好长,不太复杂。质素过得去啦!
咖啡
总结: 地方清洁宽敞,食物质素性价比一百分!特别有一提系佢地嘅服务质素,依家香港地其实好多小餐馆都有好出品,但侍应嘅质素好多都麻麻地,特别系如果问一啲有关菜式材料或者煮法嘅问题,都无言以对; 但喺呢度我分别问左一啲关于食材同煮法嘅问题,侍应哥哥都能一一应答如流,真系好值得加许!实在非常专业。
忌廉南瓜带子汤
法国鸡肉配鹅肝炖蛋伴鲜菜沙律