2015-10-21
成大半年冇见梁姓大学同学,知道今日中午会去开观塘,特登约喺佢公司附近食晏。我本来系谂住揾佢食日本菜嘅,但佢话我想去果间餐厅啲野麻麻,咁就一于由地头虫话事啦!同学拣左位于成业街电讯一代广场嘅Brikentenia法国餐厅。我早到,真接上餐厅等,该餐厅位置并不显眼,门外招牌亦偏细,非常低调,有我地中国人讲禾秆冚珍珠嘅格局。入到餐厅,环境唔错,以正宗法国餐厅计,装修唔算华丽,但非常宽敞舒适。由于当日落雨,中午十二点几都比较少客,趁呢个等人空档,影几幅室内环境相先!特别一提系,下图嘅主厨哥哥曾经两次走到大厅,擦枱而过嘅时候都同我友善微笑,大家都知香港人对笑呢家野几咁独寒啦,我对佢呢个做法真系超赞!室内灯光柔和,咁就再上网睇下间餐厅嘅资料先; 一查之下发觉主厨兼老板 ,原来十分猛料,来自文华酒店西餐厅,曾到位于法国南局米芝莲Brikentenia 餐厅取经,而合伙人David 系来自呢间餐厅嘅少东之一,David 有时亦会喺餐厅坐镇,做一啲特色晚宴之类嘅event,食材方面亦有部份来自法国本地,有呢种背景嘅餐厅绝对算得上非常罕有!佢地有网站,想知多啲间餐厅可以去睇睇Website: www.br
朋友终于到达,一齐望下个餐排先!我拣左法国鸡肉配鹅肝炖蛋伴鲜菜沙律+烩西班牙黑毛猪面颊肉配薯茸,朋友就叫左忌廉南瓜带子汤+法国蓝青口配意粉及香草酱汁。 机乎所有西餐都有面麦包等提供,水准各有高低,先评一下呢三仲分别系薄身谷物脆包、面包及麦包,全部高水准!应软的松软,该脆的薄包脆口,全部新鲜!特别要提下个面包酱,以蛋黄酱及鳀鱼为骨干,再配以一些估计是灯笼椒嘅材料打成; 蛋黄酱嘅浓郁香滑加上咸鲜嘅鳀鱼,佐以新鲜面包,味道一流!午餐时段嘅面包都可以无限添食,正宗西餐嘅serving custom ,好!再来一份。 朋友个忌廉南瓜带子汤到左,碟上先放上煎好嘅带子,再倒入汤,上菜方法正统。卖相咁好,梗要试味,汤入口香甜圆润,忌廉比例刚好,冇盖到南瓜应有鲜甜,正!带子得果两粒,冇试!朋友话煎得啱啱好,五成熟,里面仲系糖心,外层爽脆,两重质感,水准甚高!