2020-11-18
之前系中环翻工个阵,见到间’李好味’已经好想试,一来想知似粗口嘅餐厅到底系食咩,二来上网见菜色啲名同款都好特别...然后我发现呢间餐厅有个素食ver.叫李好纯...🤣🤣🤣呢到嘅3-course lunch menu($188)会有前菜,小食同主食,每个course有3款比你拣,其中一款需加$20-$30FIRST COURSE1️⃣冷盘区~温菇芝新-杏鲍菇丝粉皮🍄卖相几新奇,有’内有干坤‘嘅感觉😂搣到成丝嘅杏鲍菇,爽口嘅青瓜丝,成块上碟嘅粉皮,加上芝麻酱,味道,口感都同鸡丝粉皮真有几分似轻轻松松-松子菜粒配木薯脆片🌮(+$20)呢个千万要一齐食,因为会好食n倍‼️松子嘅加入令菜粒味道更加香浓,配埋本身淡淡地,脆到似虾片嘅木薯片,成道菜无论味道同口感都达到互相平衡嘅程度😋SECOND COURSE2️⃣小食区~黄金花-咸蛋黄椰菜花🥦每一啖干爽嘅椰菜花都食到又香又唔会过浓嘅咸蛋黄味,觉得单调左少少嘅朋友可以配埋又入味又juicy嘅杂菌,再点埋creamy嘅南瓜蓉一同品尝~长话短薯-肠粉配薯蓉🥔(+$20)打到滑一滑嘅黑松露薯蓉下面系捞左大量爽甜洋葱嘅肠粉。整体几新奇,但素鱼子酱无话好特别,所以无话特
FIRST COURSE1️⃣冷盘区~
温菇芝新-杏鲍菇丝粉皮🍄
卖相几新奇,有’内有干坤‘嘅感觉😂
轻轻松松-松子菜粒配木薯脆片🌮(+$20)
呢个千万要一齐食,因为会好食n倍‼️
SECOND COURSE2️⃣小食区~
黄金花-咸蛋黄椰菜花🥦
长话短薯-肠粉配薯蓉🥔(+$20)
打到滑一滑嘅黑松露薯蓉下面系捞左大量爽甜洋葱嘅肠粉。整体几新奇,但素鱼子酱无话好特别,所以无话特别推介大家加钱拣呢款🤷🏻♀️
THIRD COURSE3️⃣主菜区~
婆婆麻麻-麻婆茄子豆腐🍆
落左素猪肉碎之后,真系好似真嘅麻婆豆腐,食落每一啖都滑捋捋同充满浓浓嘅四川风味🌶茄子炸完之后落左少少椒盐,香口得来唔算油腻。
粗蔬大业-杂谷荷叶饭🍛(+$30)
仲以为个饭会用真既荷叶包住…😢
饭面落左咸香嘅金针菇干,令卖相更特别之余味道亦唔错。而饭入面除左相中所见嘅粟米同zucchini之外,仲有松子,提子干同鲜百合,健康又有口感,味道亦比想像中浓😋
Lunch set仲包一杯冷/热饮品,都系啲大路嘢。我地就嗌左热柠茶同cappuccino。我就唔饮咖啡嘅,但朋友话呢杯咖啡都唔错,一啲都唔马虎👍🏻