朋友一直介绍我去食北角嘅「The Bite」,话个度嘅鸡翼同Burger都几有水准,可惜一直未有机会去品尝一番。最近,知道The Bite系西环开左分店,既然你都主动走左入去我嘅地盘,我当然唔可以系Happy Friday放你一马啦!The Bite FLame系香港大学站B2出口行一条短短的斜路就到。沿途其实都开左唔少新食肆,有机会嘅我要黎逐一挑战一番!门面简单,半开放式的设计,适合近日开始翻风的日子,唔需要开大冷气。主要都系偏向美国同墨西哥风格的设计。Burger款式唔算太多,可见餐厅主打味道扎实的Burger为主,唔会好似坊间某些大品牌的Burger店有成几十款唔同的Burger做到滥哂。贵精不贵多!由于朋友未到齐,所以叫住个厚切薯条食住先。薯条够粗够薯味,配上酸忌廉都已经系一般Burger店的做法了。呢度的酸忌廉再加上少许黑松露油,令味道丰富起来。食完个薯条后朋友都到齐,可以开始Burger派对了!讲到Burger,我觉得最Classic的配合就系「汉堡扒丶芝士丶烟肉」三重奏,所以我就点左个Crispy Bacon Cheese Burger。当时我的想法系...「快D影完呢张

主要都系偏向美国同墨西哥风格的设计。
1924 浏览
炸厚切薯条
Crispy Bacon Cheese Burger
当时我的想法系...「快D影完呢张相佢,我要食左你落肚....!」
本来食Burger我比较钟意5成熟,但系呢间餐厅冇问到我地嘅要求,所以我地都交比佢地去决定。肉大约煎到7成熟,但系可以见到肉汁重系非常丰富,配以新鲜的蕃茄同生菜,而面包亦都非常软熟。不过,底部的面包厚度较单薄,无法完全承抬上面约1.5CM厚的丰富肉味。建议下层面包厚度需要稍为增加,以提升成个Burger的完整度。
Sloppy Joe
朋友点的墨西哥辣肉酱汉堡,少少辣的肉酱多到流哂出黎,女士食呢个包记住小心食到成身都系。肉酱的味道温和唔会太辣,味道微微抢过汉堡扒成为主角。虽然酸瓜丶生菜同蕃茄唔足够抗衡强势的肉味,但对于食肉兽的我们黎讲味道非常惹味,建议可以提升肉酱的辣味或酸瓜的酸味。
Back Bacon Cheese Burger
朋友点的Back Bacon Cheese Burger其实同我点的Crispy Burger味道相差不远,唯一分别系采用了大块的烟肉,烟肉味道比起Crispy Bacon淡,但多了一种烟熏味道,肉汁的饱满程度一样系咁丰富,味道上较为适合女士的口味。
Mushroom Burger
又系一个满到泻嘅Burger,用上了新鲜的蘑菇,加上特浓的酱汁,味道同之前三个Burger的风格与味道截然不同。可惜浓厚的酱汁味抢去了汉堡扒的香味,食落口肉的香味大大减低了,冇好似之前3个Burger一样带来冲击性的味道。
水牛城炸鸡翼(中辣)
朋友话北角的The Bite鸡翼好好食所以我地都点左一份中辣的鸡翼,配以酸忌廉同西芹。老实讲,冇我想像中咁好食。中辣的味道的确系惹味,食到我D朋友辣到之之声。酱料的辣味主要来自加入左辣椒仔一类的墨西哥酱料,味道够哂辣,可惜辣中偏酸,唔系我杯荼。
Long Island
叫左杯Long Island,酒味唔重,配合浓味的Burger系一个唔错的选择。
Iced Mocha
朋友点的Ice Mocha,咖啡味唔够重,朱古力味过重,偏甜。
士多啤梨奶昔
望住一个咁静的环境同一班朋友渡过一个Happy Friday Night,系一个好好的选择!
2016-10-14
Sloppy Joe