2017-01-04
月中老婆卒之返完学,所以,同佢出街食番餐,今回佢连份功课都煞科埋,真喺乜都轻松晒,所以,费事煮两公婆出街食。大半年前到访过Cafe Paradise,知道佢嘅水准去到边,价位又唔太贵,对我哋嚟讲又算近近哋,所以,就选址晌度食。唔知喺临近年尾,定喺是夜喺周五,个场超多客,爆晒之余仲有少少人晌门外等位。店内环境装修简约,以白与蓝色为主调,配点闪亮嘅壁灯同水晶吊灯,我哋被安排晌最入面嘅二人枱,算得上全场最静局嘅位置!散叫餐牌包括沙律、小食、意大利饭、意大利面、主菜等类别,种类较为偏向意大利口味,不过主菜类就集多国大成。店员仲解释意大利饭、意大利面一栏,俾$118就可以将$58嘅菜式变为套餐,而俾$128就可以将$68/$73嘅菜式变为套餐,即喺多咗餐汤、沙律、甜品及餐饮,超划算。至于基本晚餐有7款主菜选择($118-$208),包餐汤、沙律、主菜、甜品及餐饮,同样喺抵食之选。是日餐汤餐汤喺野菌忌廉汤,野菌打得幼细,故个汤嘅质感都几顺滑,然而,菌味不过不失,再强啲就故然更有个性,依家个味道都还可以。田园沙律今次嚟见佢个田园沙律唔再喺油醋汁捞沙律菜咁寡,而喺加咗啲车厘茄,粒车厘茄应该轻焗过,所以
餐汤喺野菌忌廉汤,野菌打得幼细,故个汤嘅质感都几顺滑,然而,菌味不过不失,再强啲就故然更有个性,依家个味道都还可以。 田园沙律
今次嚟见佢个田园沙律唔再喺油醋汁捞沙律菜咁寡,而喺加咗啲车厘茄,粒车厘茄应该轻焗过,所以,意外地又甜又茄味浓。 由于晚餐选择比较多红肉,如肉眼扒、猪手、牛仔肋骨、羊膝及猪鞍,咁啱个白酒海鲜薯意大利饭又无咗,所以,唔太啱佢食。就改为晌散点餐牌度拣,再转为套餐,结果同样拣番意大利饭。 海鲜南瓜汁烩意大利饭 $128(套餐价)
散点就$73客,依家补多$55就转为套餐。南瓜汁意大利饭非首次食,晌Fiat Caffe嘅栗子菠菜南瓜意大利烩饭老婆就赞不绝口,但今晚晌度遇到嘅海鲜南瓜汁烩意大利饭,佢同样超赞。饭粒煮出嚟极致分明,入口好烟韧而咬口,带有浓香嘅南瓜味,海鲜料包括鲜虾、鱿鱼、青口及蚬肉,几鲜甜,用料不赖。
208克所言非虚,上枱时件扒真喺有块面咁大,一身焦炭色,实在诱人,要求5乘熟,切几刀,都做到要求,带点血红却无血水渗出,肉质颇软腍,又有肉味,只喺有些微筋位。配菜有扒蕃茄、翠玉瓜同露笋仔,喺扒㶶咗少少,反而个薯蓉有惊喜,除面面加撮蟹籽,薯蓉内仲混入黑松露,真喺既软滑,又幽香。
晚餐甜品喺老婆最唔钟意嘅木槺布甸,但好就好在可以加钱转其他甜品,所以,二话不说就转个芒果蛋糕。其实卖相就有啲普通,好传统鲜果忌廉蛋糕,不过,海绵蛋糕松软有回弹力,忌廉打得幼滑,啲芒果亦鲜甜,做足基本质素,只喺款式叫大路啲。 意大利芝士饼 +$25
外观睇落唔错,一层湿润嘅海绵蛋糕,一层马卡风芝士,不过,蛋糕所浸嘅咖啡酒唔够突出,亦唔够湿透,还好嘅喺啲芝士层软滑。然而,个人就唔钟意饼底加层朱古力脆饼,唔多夹意大利芝士饼嘅质感,而且,佢层饼底做得比较硬。比起上次嘅柠檬挞,水准有啲回落,亦无以前做出嚟嘅卖相好睇。 柠水、咖啡
餐饮我哋就无刻意拣啲咩嘢,老婆健康缘由就拣热柠水,我就简简单单饮杯即磨咖啡,牛奶喺加热咗,感受到服务都唔马虎。 今晚再访,老婆好满意佢哋嘅菜式,亦对比起半年前光顾𠮶次,菜式都有改善及提升,服务方面仍保持礼貌、殷勤,感到一班后生女 侍应几有活力。因为地点方便,老婆都话下次可以带朋友嚟一齐试。