2018-01-02
📍HongKong▪️🇰🇷依间几年前已bookmark左,但一直未有时间去食😩港岛区对我泥讲真系好远😣🍙韩式饭卷($60)卷卷卷我真系好钟意,日本寿司我都好爱食卷,觉得卷卷可以满足到多重个味道口感嘅愿望🤤-Meun已由以前更新左好多,食物款式都多左,饭卷都有成7~8款拣😲我就拣左个特别d嘅黑米配辣鱿鱼🦑-卷卷好足料,成只鸡蛋咁肥大,内里包满馅,分别有青瓜丝,甘荀丝,蛋丝,牛蒡,红菜头,还有辣鱿鱼🌶。-一啖放入口好满足,夹起不会好易散开👍黑米比白米更有口感和粘度,蔬菜配搭清爽,辣鱿鱼就不太辣🤣口感有点像鲍片🙊整体有少少干,配搭埋附上的萝卜泡菜丝,会湿润d,增加少少辣度,更美味!🌿煎蔬菜鸡蛋卷🍳▪️好钟意韩国嘅蛋卷🇰🇷不是特别爱吃蛋都觉得系美食😋因为蛋卷可以卷入好多不同嘅馅料。-依个蛋卷有3种选择,卷紫菜,芝士🧀蔬菜,最后拣左清淡嘅蔬菜🥗其实即系原味😂但价钱其实三种都一样,系咪加芝士会抵d🤔-鸡蛋卷简单地加入青葱和甘荀粒,蛋卷即制,质感嫩滑,间中咬到粒粒蔬菜嘅口感。如果蔬菜粒大一点就更好🤤更有口感。最喜欢食到一层层嘅蛋皮😙蘸茄汁更滋味!🐔炸鸡Box($60)▪️我会称之为欢乐盒🙉因为一次过试均咁
▪️
🍙韩式饭卷($60)
🌿煎蔬菜鸡蛋卷🍳
▪️
如果蔬菜粒大一点就更好🤤更有口感。
最喜欢食到一层层嘅蛋皮😙蘸茄汁更滋味!
🐔炸鸡Box($60)
▪️
我会称之为欢乐盒🙉因为一次过试均咁多款炸物。
有炸蕃薯,炸薯粒,炸年糕,炸紫菜粉丝卷,炸蒜头,当然唔少得主角炸鸡😲
主角炸鸡就有d失色🙁炸得有d过火,偏㶶㶶嘅深色,皮有点干柴,幸好肉质都不会太干。
我拣左香蒜口味,我估系酱汁嘅类别,酱汁有红白两色,红的有点颗粒,但味道带点酸🤔反而白的劲香蒜味沙拉酱🤤劲蘸。
我觉得炸薯粒,炸年糕相对比较好食😋即叫即炸👍
挑战炸蒜头,我觉得几香。