2022-12-14
同朋友去完石峡尾南山邨影相打卡,行落嚟经过间糖水舖就谂住买两碗糖水返屋企同老公做饭后甜品啦。🤩 竽泥鲜奶桃胶小丸子 ($48):我平时只会食香竽味嘅雪糕,其他竽头嘅嘢我都好少食,不过老板娘极力推介我要试下,就买咗呢个试下啦!人生第一次食竽泥,原来系咁好味㗎,竽头味好香,特别一赞个芋泥👍,全部手打,磨成芋泥后刻意留有少许芋头粒,口感丰富。桃胶清澈透明无杂质,份量足够,小丸子软糯有咬口,配料放得满泻,食完一碗都够晒饱肚。重点系个兜好硬净,可以翻用,唔使浪费。😛 椰汁鲜奶炖雪燕配竽圆🧉 ($46):竽圆方面可以自己选择加定唔加,如果要嘅话就加多$7就可以啦。芋圆系自家制,烟韧有咬口。雪燕份量一啲都唔吝啬,平民都可以食燕窝呀!配料相当丰富。椰汁味香浓,配合鲜奶,入口顺滑不甜腻,啖啖椰香味。😋