2010-02-26 39 浏览
是日帮朋友庆祝生日后,大家专程由观塘 APM 搭车出佐敦一尝闻名已久既松记糖水~大约 9 点几左右到达,已经见门口有十几人排队等候入坐。拎完飞仔后,我地等左约 15mins 就有位,之后就入去坐低拣野食~朋友讲不如叫最出名的「幻彩明珠」,之后就随便再点「琉璃之恋」同埋「哈啰」,等黎到时大家一齐 share 食~令我最印象深刻的系佢果个「琉璃之恋」,因为真系好大碗,应该系正常糖水既双倍,所以价钱都卖得贵 d ( $30.00 ),而另外 2 个只系 $16 咋!如果想用黎做正餐都可以饱肚架,哈哈.......至于味道方面,「琉璃之恋」都系个人觉得最好食的,细细粒的珠好爽口,加上芒果酱同淡奶,真系讲句︰「感觉好 fresh!」 同埋佢系 3 个入面最够冻既~而「幻彩明珠」,就因为个人不太喜欢有0赵口的珍珠,所以唔太爱好。而今日 d 芒果同奇异果都比较酸,所以就要再扣少少分,凉粉味道又唔太夹到,所以整体上呢个我觉得味道只系一般~另外果个「哈啰」,朋友话入面既椰汁糕好好食,开始食果阵见到入面有红豆食都几开心,但之后到中段,可能因为已经饱既关系,见到 d 豆都感觉饱饱滞滞,好辛苦先至清碗~ 大

同埋佢系 3 个入面最够冻既~

大家食完坐多阵就埋单走人,总共都只系用左 $62 咋,都 ok 抵啦~
幻彩明珠
哈啰
琉璃之恋
2010-02-21
$21 (宵夜)
琉璃之恋