2018-07-13
喺铜锣湾食完晚餐,梗系去食甜品啦,虽然原本晚餐嘅餐厅有丰富嘅甜品,不过我哋想食传统地道嘅,所以就去咗聪记星级甜品。其实一向都钟意去聪记食甜品,贪佢够创新,甜品又唔会过甜,好啱我胃口。不过佢嘅缺点就系太多人啦,动辄要等半个钟先至有得食,好彩今次我哋早食晚餐,食完都未到八点,所以就博下运气,去睇睇使唔使又要排长龙。真系好好彩,去到已经有位坐啦,于是即刻睇餐牌,叫咗一下芒果班㦸,香港唔算太甜,但系一啲都唔酸,好有水准。朋友叫咗个芒果凉粉,凉粉底,配上芒果冰同芒果肉,鲜甜又香,正!我叫嘅芒果珍珠冰都唔输蚀,系依个咁热嘅天气,最适合食芒果冰,加上几种唔同嘅珍珠同椰纤果,好口嚼,都系冇得输。最后忍唔住要讲讲佢哋嘅服务,其实唔算非常之好嘅服务,员工欠缺笑容,但总算殷勤,不过这个也不是重点,相信这里也可容纳40-50人,老板都安排左五至六个楼面,我见老板非常重视服务效率,非常适合香港这个超速的都市。