纵然门外横风横雨,但位于中环横巷嘅呢间小店都会努力发出微光,用佢哋嘅力量去温暖店内咁多位食客!有太多嘢要分享喇!嘢食、服务、装修、环境、气氛etc~~~~~讲咗食物先!打边炉汤底超重要!我哋叫咗椰子乌鸡杞子粟米~好明显我系唔知汤底叫咩名⋯⋯有料读料🤣椰子乌鸡杞子粟米 - 咩都唔好讲,饮咗啖汤先!超足料!系好香椰子味,饮落唔油唔咸,唔似出面啲汤底咁望落好油,或者饮完会好口喝。系会忍唔住饮完啖又一啖,唔停口,可唔可以谂谂出包装袋汤咁卖?最神奇系打完成个边炉,有牛有丸有海鲜有菜,即系好似平时边炉咁食啦,清完所有嘢之后⋯⋯个汤底都系清!!唔洗好似出面边炉咁,食完一轮或者落完牛,要筛一筛汤面啲油花!有对比就有伤害,古人诚不我欺!饮到要老板不断加汤⋯⋯唔关我事㗎老世!系你哋汤底有诚意炸!仲有一点!唔好以为只乌鸡系装饰净吊味!我哋大大话话都食咗3个几钟,最后先食只鸡,救命!一啲都唔榎歰歰(鞋拾拾),唔干都唔硬~鸡皮是重点!系滑捋捋㗎!多出嚟嘅果两吋腰一定唔止个汤底做成!罪魁祸首仲有边炉二人餐、其他配料同海鲜!二人火㶽套餐 - 任选汤底一款、精选双拼牛肉、厚切午餐肉、珍宝蟹柳、海鱼鱼蛋、凤城云吞、蔬菜

椰子乌鸡杞子粟米汤底

二人火㶽套餐 - 任选汤底一款、精选双拼牛肉、厚切午餐肉、珍宝蟹柳、海鱼鱼蛋、凤城云吞、蔬菜拼盘、乌冬/出前一丁、特饮两杯、酱料两位。就咁睇以为好普通??NONO,食落你就知错晒!汤底已经讲咗~咁讲牛肉先啦~!

精选双拼牛肉 - PETER 我对你唔住⋯⋯你有介绍过㗎,但我都系唔记得咗我哋叫咗咩部位嘅牛⋯⋯我净系知佢哋肥瘦适中,唔会超肥到成口油,都唔会瘦到食完黐晒牙,系嫩嫩的!!!好食到打开新世界之门!下次打边炉要识得拣返呢个部位食!!要认真咁介绍牛~就紧系唔到我嚟讲啦!老世PETER会亲自带住牛牛们同食客介绍返咩部位有咩特式~想肥啲?瘦啲?多筋啲?特别啲?想要咩就同老世讲啦!实满足到你呀!
精选双拼牛

厚切午餐肉、珍宝蟹柳、海鱼鱼蛋、凤城云吞 - 唔好以为佢哋系普通午餐肉、蟹柳、鱼蛋同云吞加形容词就普通先得!碟午餐肉厚到我一开始以为系咩糕点咁摆靓靓,甜品咁早放上枱?果对蟹柳有对筷子咁长,但仲粗过你只手指公!弹弹的!唔系普通街边可以食到!至于鱼蛋真系要讲多两句!珍姐仲有间餐室喺上环果边,呢个鱼蛋陈皮味超丰富!绝对系一试难忘,除咗喺珍姐食过之外,暂时未喺其他地方食到,麻烦伟大嘅OPENRICE话我知仲有边到有得食呀~
厚切午餐肉、珍宝蟹柳、海鱼鱼蛋、凤城云吞

除咗二人套餐嘅食物,我哋仲叫咗炸鱼皮、手打黄金墨鱼九。痴咗线,会唔会太好味!
炸鱼皮 - 薄!脆!鲜炸即食!冇得输!不能形容更多!
炸鱼皮

手打黄金墨鱼丸 - 之前见老板娘喺FB IG透露咗佢哋研究紧手打丸,成功咗几款~我哋今次试咗呢个咸蛋流心墨鱼丸!惊喜!咸蛋加入食材嘅制品你一定食过,但墨鱼丸中间系咸蛋流心你又试过未?佢唔会咬落去得咸蛋咸味,而系好香,仲有弹弹嘅墨鱼喺你个口到跳舞!加分!加分!
手打黄金墨鱼丸

讲咗咁耐⋯⋯终于都到我心心念念嘅海鲜喇!成日都喺FB IG 见老板们放劲大只又生猛嘅海鲜嚟引我!(水吧位设有海鲜区,食客可以过去拣时日精选海鲜~拣完会由专人 - 阿CHRIS帮你处理!)
精选海鲜

今次终于都食到喇!手臂咁壮嘅濑尿虾!iphone咁大嘅花竹虾!大大粒又涨卜卜嘅大沙白!手掌咁长嘅蛏子!新鲜、生猛、爽口、弹牙、冇沙,呢啲基本啦~喺呢到食到嘅虾同贝贝鲜味到食唔停口!对自己好啲,过嚟食海鲜慰劳自己!真系好满足㗎!!
精选海鲜 - 花竹虾
精选海鲜 - 大沙白
精选海鲜 - 蛏子

面 - 食出前一丁一定要落味粉加麻油?珍姐打破你嘅固有印象呀!咩都唔洗落!得个汤底都够你食过返寻味!吸咗日月精华嘅出前一丁已经唔系普通嘅面,佢已经升华咗做一碗令人呢餐食饱咗,到宵夜想再食多碗先瞓嘅面!系,我认,讲到尾我都系忘记唔到个汤底!

以为咁就完?少年,你太天真喇!用料靓嘅点止食物,饮品都好足料!
疏肝菊花蜜、自制罗汉果 - 打边炉就紧系热气㗎啦!呢两杯清热降火嘅特饮简直系above average!

一餐好嘅晚饭,除咗食落肚嘅,仲要食埋个气氛呀!
店内大播经典老歌,有好多都系听到副歌先恍然大悟~呀~原来呢首我都听过㗎!系唔知咩电视剧主题曲呀!一路食,可以同朋友一齐估歌仔,播到耳熟能详嘅经典,我哋都忍唔住跟住唱,跟住跳!再夜少少,仲有点歌环节~你想听咩歌?揾老板娘啦!众乐乐就系咁简单!

唔好以为系我讲得夸张就系假,你试过就知我冇介绍错!我都嫌自己讲得普通咗,珍姐出品~诚意之作!
一试冇妨呀~试完包你返寻味!
酱料
甜品 - 桂花蒟蒻
题外话/补充资料: 长驻水吧嘅阿CHRIS喺膳后问我哋有冇咩改善或者COMMENT? 有!最大嘅问题就系你哋服务太好喇!6熟完手臂咁壮嘅濑尿虾,会过嚟帮我哋斩件上,等我哋唔洗分心剥壳,可以专心食嘢⋯⋯我两吋肥肉嘅帮凶 阿CHRIS你唔洗否认喇!再帮我哋斩埋汤底只乌鸡,仲温提我哋食之前要6一6先 惊仲有血水~10000服务分,俾多一分都惊你会骄傲~ 而老世PETER会带佢嘅牛牛们,详细咁同每枱食客介绍返咩部位有咩特式,务求食客们都食到自己偏好嘅肉。我有认真听书㗎,但盘牛牛嘅光芒大到掩盖咗老世你嘅解说⋯⋯i'm sorry~当日冇缘见到PETER表现刀功⋯⋯扣分!下次要识做喇🤣 到靓靓老板娘喇!可以靠样揾食行偶像派嘅佢,偏偏样样都亲力亲为!见佢喺夜场嘅时候,会揼肩搓腰⋯⋯但相信见到全场食客都食得咁满足,玩得咁开心,所有嘅辛苦都系值得㗎!!! 唔好以为门面得佢3个就会有甩漏。佢哋每一个都可以一个顶十个,你哋嚟亲身感受,就可以完全FEEL到佢哋嘅诚意! 加油呀珍姐!你哋对自我嘅要求同付出,将会成就日后嘅高度!好期待下次再去惩罚你哋呀!!! 加油!💪🏻💪🏻💪🏻☺️
2020-09-30
椰子乌鸡杞子粟米汤底