2021-08-03
从来都无写过食评,但系呢间野都系想写下。首先入口环境非常窄,如果多人等位就会企晒去旁边的电器店,好阻住好尴尬。星期日夜晚7点多跟屋企人一齐去食,叫了一个m9后腰脊,一个混合嘅吉列牛豚,一个roast beef饭。(菜式名唔准备,好懒再揾正名)上菜其实非常快,但位置很迫,桌和桌之间间隔要侧身之能走过,员工送餐时都几危险,见到啲味增汤响个tray上面滑泥滑去。楼面员工得1到2个,不足以应付晚市的客人,却又只有75分钟限时,想揾人问下个menu内容都无左5分钟。佢qr code落单,但系啲追加set又要同啲员工讲,坐低𠮶阵又唔讲清楚,见到有几枱包括我哋都要问。虽然我个人唔太识欣赏吉列牛,觉得沾酱又会浪费了个肉,但肉本身又无调味⋯⋯个炸皮其实又唔够热,冻冰冰唔知点形容。不过个肉质其实唔错亦可能值佢嘅定价,但系佢个定食嘅饭系非常之难食。虽然话系糙米,但系如果煮得好/品质好一定唔会系咁难食,佢无讲明系唔系日本米,所以亦无法求证。但系一般日本饭即使糙米红米都会闪闪令,入口软糯亦唔干,佢个饭系干争争无饭味难以吞噬。或者有人会觉得,饭姐无乜所谓,个人泥讲个𩠌有几好食,碗饭系纸皮根本都唔会好食。佢卖成2、
虽然我个人唔太识欣赏吉列牛,觉得沾酱又会浪费了个肉,但肉本身又无调味⋯⋯个炸皮其实又唔够热,冻冰冰唔知点形容。不过个肉质其实唔错亦可能值佢嘅定价,但系佢个定食嘅饭系非常之难食。虽然话系糙米,但系如果煮得好/品质好一定唔会系咁难食,佢无讲明系唔系日本米,所以亦无法求证。但系一般日本饭即使糙米红米都会闪闪令,入口软糯亦唔干,佢个饭系干争争无饭味难以吞噬。或者有人会觉得,饭姐无乜所谓,个人泥讲个𩠌有几好食,碗饭系纸皮根本都唔会好食。佢卖成2、300蚊一个定食,啲牛好食但啲饭唔出色,我一路食一路觉得好可惜,浪费晒啲牛。唔止糙米,个roast beef饭系白米亦无乜大不同,我宁愿自己带个饭煲去煮过啲白饭。 我亦忍唔住同员工反映,佢话各有喜好,但系餐厅系指定呢只健康糙米,佢地员工都系食呢啲⋯⋯个回覆都好官方,我亦唔怪佢,佢都叫有礼貌。但真系好嬲,啲饭拉低晒成个定食嘅质素,你俾龙肉我俾佢碗饭我,我都无心机食。
仲有其实个menu都几唔清晰,佢写set但又无写明个set有乜,个个餐都有少少唔同,睇个app落单以为唔加钱加酱就会无酱,点知又有,加钱啲酱有啲本身个餐又会有。有啲餐巳经有温泉蛋又无写明,饭、椰菜、汤任添都系无写明,上写亦无讲,要员工过泥问至知道有呢个服务(平时食吉列餐厅实好食到要添饭,我今次跟泥碗饭都无食完)
如果唔系高价位,可能我会食完就算,但系3个人埋单都900蚊,咁多野都唔满意就唔太gur。无下次⋯⋯
个饭真系好嘥,一碗热饭都煮唔好唔好卖高级野,虽然香港好多水鱼,成日都垃圾当宝咁食。唉⋯⋯