2021-07-10
今日请左半日假去那打素医院检查,难得地有半日闲日时间,当然要饮个下午茶。搭小巴出返新达广场就去左海港荟,下午茶时间原来去到16:00,我地入坐个阵已经接近15:45,话最多坐到16:30。于是一坐底就拿拿林落单,下午茶时间大中小点都以小点价钱($22)计算,另外仲有一张下午餐既优惠点心纸。🈹茶芥🍵: 每位$15香煎萝卜糕: 一碟有四大块,有萝卜味,虽然食到唔多萝卜丝,但唔会太粉。五香咸水角: 入面既馅唔肥唔会太咸,外皮亦够脆同烟韧。一笼有四粒,一人食两粒超漏。新鲜叉烧肠: 肠粉滑,叉烧肉质鲜嫩。芋丝长春卷: 一碟有三条各分为两半既春卷,馅料份量适中,十分香脆。鲜竹牛肉球: 一笼三粒,味道正常。本身仲叫左碟浓汤浸唐生菜🥬,但可惜竟然冇唐生菜而要取消。食完五碟野就饱到上心口,两个人埋单$120,都几抵。佢系海港集团旗下,应该系高级版海港酒家,所以环境都靓少少。
茶芥🍵: 每位$15
新鲜叉烧肠: 肠粉滑,叉烧肉质鲜嫩。
鲜竹牛肉球: 一笼三粒,味道正常。