2019-01-25 219 浏览
其实我经过呢个位十万次都有,但一直都唔知系楼上系有间西餐厅系入面架!朋友知我对黑糖鲜奶要求高,又唔想陪我排人气饮品店,就直接带左我去呢间「只会经过但不会知道」的餐厅。原来近排餐厅跟台湾茶饮过江龙——美好年代搅Crossover,让大家可以边叹黑糖鲜奶等台式饮品,边食Neighbor的西餐。餐厅位于饮品店的楼上,确实有少少难揾。餐厅唔系好大,环境暗暗地,都几有情调⋯ 重点系唔会好嘈,最岩几个朋友静静地倾下计。餐厅有八个Courses的二人Set Dinner,不过我们计过如果我们散叫唔会差太远,加上我们想食的牛排及意粉都唔系Set入面,所以直接a la carte。朋友仔左杯芝芝芒芒,饮落芒果味都几清新,加埋厚厚的芝士奶盖,味道估唔到可以咁夹。我就叫左杯香港限定的烤布雷奶盖波波茶,佢系近排大热的黑糖鲜奶,上面再加了芝士奶盖及炙烧黑糖,入口奶味都够滑芝士奶盖味道清清地,唔会喧宾夺主。加上黑糖够香、黑糖珍珠又够烟韧⋯ 我本人就觉得好饮过老虎个间(带返头盔先,每人口味不同)。我们拣左一份芝士烟肉焗蚝做我们的餐前小食⋯ 蚝肉虽然缩得都几犀利,不过个芝士焗得几香。南瓜蟹肉意大利粉比相像中大碟,意粉

(左)芝芝芒芒  (右) 烤布雷奶盖波波茶

芝士烟肉焗蚝

南瓜蟹肉意大利粉比相像中大碟,意粉算系软个种,加埋蟹肉及即刨芝士,配埋南瓜忌廉汁,味道都几夹。

南瓜蟹肉意大利粉

肉眼一般都比西冷的油脂更香,肉质更嫩。餐厅的美国安格斯肉眼够厚身已经赢左一半,加上肉味香,油脂又均匀,又唔会成旧筋/脂肪阻住晒,整体都几高质。我们叫左五成熟,食落岩岩好。薯条用了粗萝条,炸得金黄又入面唔会太干。

美国安格斯肉眼

食完已经几饱了,但我们有点意犹未尽,加上餐厅今日WeekDay唔多人,我们另外叫左两杯水果茶,谂住坐耐少少。黄色个杯系美好水果四季春,入面加左士多啤梨、橙、柠檬、苹果、热情果及荔枝,入口清清甜甜。橙红色个杯系美好红柚,入面的红柚都几多,味道酸酸甜甜,饮落都几开胃。如果热的果茶唔岩,大家仲可以拣冻饮。

(左)美好水果四季春 (右)美好红柚

钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)
(左)芝芝芒芒  (右) 烤布雷奶盖波波茶