餐厅:CURATOR Art & Café (尖沙咀)地址:尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea B1楼B113C号舖相信唔少人都听过K11 MUSEA嘅CURATOR Art & Café,呢间充满艺术气息嘅Cafe凭住打印咖啡而驰名中外🎊,港九新界嘅人都专程为咗呢一杯可以印自己嘅相上去嘅咖啡/朱古力而排个几两个钟队,好彩我中午同朋友食晏book咗位,如果唔喺排得队嚟都应该变咗成Tea🤣避开廿几人嘅人龙,入到Cafe就已经见到五颜六色嘅画作、艺术品🎨、设计等,例如Jean Michel Basquiat嘅画作、草间弥生嘅《南瓜》设计等,仲特设一张枱专放唔同艺术家嘅产品比人买👩‍🎨,而Cafe入面嘅灯光仲会不时变色,有时蓝,有时紫,有时白光,玩味艺术气氛果然十足,简直喺艺术融入生活同饮食🤪中午时间有Set Lunch Menu,每个套餐都包一个沙律同一杯指定饮品☕️,沙律就可以拣经典凯撒沙律或者风干火腿田园沙律🥗,我同朋友就一人叫咗一个,我哋发现餐厅几钟意善用唔同嘅杯杯碟碟去盛载食物,颇有特色👍招牌芝士牛肉汉堡配薯条 $128呢个汉堡砌得好靓好整齐
餐厅:CURATOR Art & Café (尖沙咀)

沙律就可以拣经典凯撒沙律或者风干火腿田园沙律🥗,

招牌芝士牛肉汉堡配薯条 $128
呢个汉堡砌得好靓好整齐🍔,除咗有腌制过酱汁甜甜哋嘅手打牛肉汉堡,
仲有新鲜嘅番茄🍅、芝士🧀、青瓜🥒同生菜🥬,两块面包充满密麻麻嘅芝麻🥯,食落松脆,制作绝唔马虎👏;
另外仲有一条条插咗喺精致小杯入面嘅薯条🍟,打卡指数好高😎

卡邦尼长通粉 $118
一嚟到就比佢好似碟其实喺碗嘅碗、mozzarella cheese嘅摆放🧀,同阵阵飘香嘅卡邦尼香气吸引咗,
烟肉切粒碎上捞入长通粉入面,仲有啲杂菌同埋唔会太浓烈嘅忌廉芝士味,味道不过不失😌

饮品方面跟餐加$10转咗做个大嘅Latte☕️,
另外加$38要咗杯餐厅嘅招牌冻Artsy Print Chocolate,落单果阵即场用手机过相比餐厅店员,就可以打印到自己想整嘅照片喺杯饮品上面🤩,我就迎合返餐厅嘅设计印咗村上隆嘅《Dokodemo Door》,寓意「人人期望可达到,我的快乐比天高」。
两杯饮品嚟到我同朋友都忍唔住「哗」咗一声😍,原来Artsy Print Chocolate喺用一层厚Cream去做食用色素嘅彩色打印,底层就加入朱古力酱同鲜奶做base,饮落creamy又唔会太甜

身边仲有唔少人专程打印Mirror成员🤣,镜粉果然好狂热🪞,好耐无见到香港人追星追到咁开心同有热情❤️,好cute cute啊🥰

2021-08-09