餐厅: 御泰坊-泰越菜
资讯:

2014-10-15 5160 浏览
因为庆祝2个朋友仔嘅生日,我特登系大半个月之前,已经book呢间餐厅食泰菜,其实我大可以去九龙城,不过我都唔知点解神推鬼恐就book左呢度。其实我曾经系呢度等左1粒钟,又唔知系咪神推鬼恐我竟然觉得好好味,于是拣左呢度食。好彩我地个个都准时,真系好难得,出面已经有好多人等紧,不过book左位就有靓位坐,我地一行6个人,有一张圆枱坐,其实圆枱好紧要,因为圆头系最好一班人倾偈嘅枱形状,个个都会望到每一个人,非常好。每次同呢5个人食饭,都唔知点解会好似饿狗抢屎咁,不停叫野食,名符其实嘅眼濶肚窄! 所以今次啲食物相多到爆! 呢碟炭烧猪颈肉可以话系个酱汁带起整味𩠌,首先猪颈肉唔够干身,炭烧唔系几睇得出,亦食唔出,好似放系焗炉焗过下咁,一啲烧焦嘅香味都无。由于很多食家推介这里的香芒软壳蟹米纸卷,我们也点了试试看,虽知芒果汁好甜,软壳蟹味道不够,呢碟野应该系沙律嚟嘅! 食左一旧就唔太想食.....炸虾饼最好吃的是伴碟的虾片,至于虾饼,普普通通啦~ 皮不算厚,证明炸粉不多~ 我地叫左一窝冬阴公,几足料,有很多虾呀草菇啊~ 香茅味不算太浓,少少酸~很不错面包咖喱鸡点解唔系鸡嘅鸡上系鸭造型嘅碟上,我都唔系好

炭烧猪颈肉
香芒软壳蟹米纸卷
炸虾饼
冬阴公
面包咖喱鸡
面包咖喱鸡点解唔系鸡嘅鸡上系鸭造型嘅碟上,我都唔系好知个原因,不过佢真系咖喱味好浓,成个碟都系鸡同薯仔,算系好抵嘅一道𩠌!
马拉盏炒通菜
马拉盏炒通菜算是不错,佢系唯一一碟我有想成碟食哂去嘅冲动,佢唔系话好辣,但每条菜都炒得唔老,而且又食到个味道!
蟹肉粉丝
我有怀疑我班朋友系生积...无啦啦又点个蟹肉粉丝,其实炒得不错,粉丝完熟,亦有蟹肉,虽然后者似系炒完求其放上去,不过都算过得去啦!
香葱蒜蓉包
叫蒜蓉包嘅原因好简单,因为本身面包咖喱鸡嘅面包都唔够食,唔知点解大家就叫多个包嚟送下啲咖喱。
(左)红粉飞飞(右)鲜菠萝鸡柳炒饭
叫左杯红粉飞飞,出奇地好饮! 除左有士多啤梨味,仲饮到阵阵苹果味,menu话有嘅野都真系饮得出! 赞!
另外菠萝炒饭不错,不过size好细,如过饿嘅话2个人都食得哂,我地6个人一人一啖jar ! >0<"
炭烧沙爹串(上)猪肉串(下)鸡肉串
至于无啦啦点解叫多客串烧,都话呢班友真系唔知点解会觉得自己食到咁多野,佢地预到每人一串,讲返个味道先,呢个就真系有炭烧嘅感觉勒! 起码个卖相说服到你,食落都有烧过嘅味道,鸡肉同猪肉都做到每粒大小一样,是很好的串烧。

我想话其实呢度服务唔错,任何时候都能够轻易叫到waiter,佢地系好ready帮你影相,仲要唔会赶你走,我地坐咁耐,都无话做啲小动作示意你走,即使我地走𠮶时都仲有十个人系出面等~ 证明等得咁耐都有啲原因。
题外话/补充资料: 原来呢度有cake charge....仲要50蚊...........=_="
2014-10-09
马拉盏炒通菜