五月廿六日,终于夹到时间同友人tea tea。约左两点半,友人好准时到左,我迟左十分钟到,佢已经落左order. 店面有好多植物,布置好有心思,坐响入面,一路望到好多路人经过都会望一望,有啲仲会停步望下。烟三文鱼法式油醋沙律,58蚊,再加10蚊叫左杯iced mocha. 店内既装饰亦一丝不苟,文青感觉满满。好钟意墙上既画,好似小飞侠呢张咁,个人解读幅画既寓意系:人唔可以单睇一面,要从多角度睇。亦都要懂得欣赏唔同层面。值得一提既系,餐具要自己拎。上菜了!好新鲜既沙律菜,酱同醋既比例都配合得好,超开胃。而且唔系普通cheap cheap 生菜。个碗都好特别架,怀旧风。iced mocha 好浓,一饮就知好足料,古力味道较重,但友人叫左少冰,感觉更加浓郁。之后再叫多个忌廉芝士烤豚肉法包。同加左杯我既至爱,iced green tea latte.法包比较硬身,如果人多想share 食,就最好预先同店员讲底,要切几多份,因为自己用餐刀系好难再切到。包入面既肉比较少,不过个豚肉几好味,配埋个烧汁味。包上既cream cheese 略嫌搽得唔太均匀。伴碟亦有沙律菜,可以清清cream chees
五月廿六日,终于夹到时间同友人tea tea。

值得一提既系,餐具要自己拎。

包上既cream cheese 略嫌搽得唔太均匀。
伴碟亦有沙律菜,可以清清cream cheese 既腻口感觉。

iced green tea latte ,浓郁绿茶味,亦有涩涩地既感觉,几出色。

另外要注意既系,呢间店无窝夫之类甜品食既,亦无咩all day breakfast, cake 亦只系得两款左右。
2016-05-26