2021-12-09 77 浏览
朋友仔系中环做完瑜珈约食饭,俾左几间餐厅我拣,最后就拣左自己之前一路想试既”Check-In Taipei”。位于中环既依间”Check-In Taipei”,个人觉得个装修比一般既台式餐厅较为别致,仲有张吧枱,感觉几fancy。Menu唔算有太多选择,最后两个人叫左两碗牛肉面、一个小食、两杯野饮同埋一个甜品。「酸辣牛肉面」($118):对个牛肉面有啲失望,第一啖当然系试左个汤先,但个汤既味都几淡下,唔似系台湾食到既牛肉面咁。另外宽粉丝好快就淋晒🥲加左佢既所讲既秘制辣牛油都唔觉味道有好大分别「鲁肉伴台湾A菜」($75):反而个鲁肉汁几香口,鲁肉都够淋同够多肥膏🤤啲菜捞埋啲汁都几好味,份量细得滞想食多几碟🤣「绿豆沙豆浆」($55):饮品算系有惊喜,平时比较少见到有绿豆沙豆浆饮,卖相都几吸引,初初会惊好甜,但饮落甜度岩岩好,绿豆沙够香,加埋豆浆既豆香几好味。「土凤梨酥奶奶麻糬」($85):中意食麻糬既就唔可以错过,麻糬烟烟韧韧,加埋碎左既土凤梨酥,酸酸甜甜,适合食完主食消下滞,麻糬都好重奶味👍🏻
「酸辣牛肉面」($118):
酸辣牛肉面