2021-09-06
有日去观塘想食台湾野,就去左呢间略有名气的台湾菜,因为都有印象想过人介绍。当日叫左几样野:鲁肉饭,宜兰葱肉饼,卤水豆腐同桂圆雪梨茶。先上嘅系桂圆雪梨茶:饮落好清甜同真材实料,唔会好甜,配佢地嘅食物非常啱,唯一系价钱唔算平。第二样上嘅系鲁肉饭,唔知系咪本身有啲期望,感觉上佢唔系一碗好食到要推荐的鲁肉饭,一黎汁唔够多,二黎望落个色好似好够味,但事实上系冇咩味道。第三样系卤水豆腐,豆味系有嘅,几欣赏呢点。咸味适中。最后个葱肉饼,无影到相,本身以为佢会似台湾的胡椒饼咁,入面充满肉汁。可以上到黎嘅时候,见佢有几个饼已经穿左,而且无汁流出黎都已经知唔系我地想像嘅野。咁都唔紧要,系自己孤陋寡闻姐,唔系人地嘅错。之后试左一啖,其实还可以,但衰在佢个汁实在太咸,咸到我同朋友都食唔到其他味道,所以觉得麻麻地
当日叫左几样野:鲁肉饭,宜兰葱肉饼,卤水豆腐同桂圆雪梨茶。
第三样系卤水豆腐,豆味系有嘅,几欣赏呢点。咸味适中。