2018-03-12
芝士奶盖近期喺连锁饮品店都好似掀起一阵风潮,当然包括我都爱上了啦,所以几乎去边间我都会饮奶盖茶。今日就试旺角中心嘅<Freshtea by Happylemon>。一来到就被收银处上嘅显示版所吸引,最近应该是主推<岩盐芝士鲜茶系列>吧!当然除咗奶盖茶之外仲有好多其他嘅水果或茶类饮品。我选了<芝士蜜香红茶>。饮品都算几大杯,而奶盖嘅份量都几多但味道偏甜,蜜香红茶都几好饮,唔算太甜而且茶味都几香。但卫生方面就似乎唔系咁好,杯面胶盖都黐咗几多尘或者黑色嘅点点,人流咁多流动量咁高嘅情况下个杯面都可以积咁多尘,相信佢哋一定冇好好保存杯盖。咁至于有冇好好保存胶杯呢?而胶杯积咗几多麈呢?就不得而知了!而且冰嘅份量都几多,因为有奶盖芝痴系杯边嘅关系唔可以由侧边影入去有几多冰,大概去到柠檬头公仔左右啦。而柠檬头公仔就去到依个位,咁究竟里面有几多冰就大家自行推测啦。。。
当然除咗奶盖茶之外仲有好多其他嘅水果或茶类饮品。