2017-07-10
今日星期六,难得地做孝子同老妈子饮啖茶 食个包。葵芳酒楼好多,但好食既就少之有少,但唔紧要啦,饮茶都系旨在叹杯茶,休闲下架姐。今次呢间名门䜩客既位置都几方便,就系地铁站隔离,可能系星期六既关系,门口排晒长龙,等左15分钟左右就入得,尚算可以接受。毫不意外地,酒楼既阿姐都系极之「有礼貌」,呢个亦都系全香港食肆既通病,酒楼阿姐既态度更甚恶劣。饮啖茶 下个火就放佢一马。先黎一个香煎腐皮卷,眼望第一眼有一旧腐皮已经穿左,美观上先扣一分。但难得皮够薄,微脆。但馅料好少,只食到少量红萝白,冬菇。虾饺系必点之选,虾肉足秤,尚算新鲜。但皮有d厚,整体不过不失。我既致爱鼓椒凤爪,有d涩身,偏咸 缺少辣味既点缀,味道还可以。鼓椒蒸排骨,老妈子order要食。份量都几大,但有唔少肥肉,最后妈子嫌肥 夹晒比我食。咖哩土鱿,冇乜咖哩味,去到食萝白果下先食到个咖哩味,只能说不合格。两个人叫左5个点心,唔算十分饱肚,食物质素一般,但胜在位置方便就脚。