2021-06-20 90 浏览
最近好想食点心,所以约咗朋友放工之后嚟呢间市区入边都几方便嘅点心小店度食。餐厅自称主打新派点心,选择唔算少,但感觉上唔系好有创意好特别嘅点心,大部份都系平时食过知道系乜嘢嚟嘅。每位茶钱只系$3 ,十分之合理。全部都系即叫即蒸。笼太子虾饺王呢度嘅虾饺有得拣两粒或者四粒,唔同价钱,方便而家限最令之下一至两个人去食嘅时候唔一定要食晒四粒,可以有多几款选择食其他嘢。整体来讲都几出色,鄙薄馅靓,入边嘅鲜虾都好弹牙。金蒜蒸排骨我自己个人好喜欢食排骨,每次去食点心有蒸排骨或者排骨饭的话都会一定点嚟食。呢个蒸排骨下面垫住排骨嘅竟然系蒜蓉乌冬!震惊了我。排骨有四至五旧,两点系下面的蒜蓉乌冬,食落又几出色几好味真系有创意。多汁小笼包小笼包真系好多汁,每一个有锡纸兜装住,夹起嘅时候唔小心因为痴住咗个兜,令到啲汁流晒出嚟。小笼包嘅皮唔会好口,入边嘅馅都几多,热辣辣真系好多汁。雪山叉烧包一碟有三个,咬落包嘅口感偏远,双层嘅墨西哥皮都冇外面食到嘅咁脆。似系成个蒸出来。外面嘅感觉上墨西哥皮会比较脆。里面嘅叉烧酱份量都唔少,几好食。炸两炸两有几搞鬼,网络真系似炸两,但系入边似系一个炸过嘅腐皮卷夹住虾!略嫌佢哋嘅肠粉皮

每位茶钱只系$3 ,十分之合理。
全部都系即叫即蒸。

笼太子虾饺王

金蒜蒸排骨

多汁小笼包

雪山叉烧包

炸两

炸两有几搞鬼,网络真系似炸两,但系入边似系一个炸过嘅腐皮卷夹住虾!略嫌佢哋嘅肠粉皮有少少厚。。

润肠

润肠入边包住嘅猪润每一九都几大旧,临上表面嘅时候都唔会太咸,谢谢拎上枱嘅时候先至倒落去,真系好有以前细细个去茶楼食点心嘅情怀。

煎虾胶酿茄子

呢碟可以话系最唔推介嘅点心款式,虽然我本人系超级喜欢食茄子,但系你都知道茄子要保留外面先紫色嘅话就要经过油炸。虽然虾饺好好食,但系因为茄子炸过之后吸晒所有油分,而且份量都颇大,一叠四个同朋友分享要每人食两旧感觉太油腻。