2019-02-19
㖊晚同部window10玩左成晚troubleshooting, 结果要重装个window10搅到通顶。今日又直踩到六点, 结果早茶饮唔到变夜茶。今晚走走铜锣湾呢间点心专门店食都有啲惊喜㖞, 位置系正shopping area, 方便我地食完再去shop一阵先返屋企。最近开左好多呢类型嘅点心专门店。闲时如果食茶餐厅食嫌左都可以嚟一盅两件,食完就走操作简单。点心店地方唔系好大, 坐低会奉上一大壶应该系玄米茶,等你自己斟,系一个省减人手嘅好方法, 玄米茶都几香。令枱都有张点心纸,选择都几多, 价钱比我想像中相宜。平时我地一家都成日去饮茶, 所以今晚就想拣啲平时少见少食嘅点心, 最后我地点左八样, 有:笼太子虾饺皇、药膳鸡脚、四宝鸡扎、皮蛋牛肠、咸鱼肉饼饭、煎虾胶酿茄子、海皇芝士千丝卷、同老火汤。听讲佢地老火汤真材实料,所以我地都想试下, 嚟到其实都几大碗,好彩我要左一碗啫, 今晚系木瓜煲鱼, 好滋润。我地仲见到有人专登过嚟净系买汤添。咁多样点心之中我最钟意煎虾胶酿茄子, 个茄子用酱汁煮过入味得嚟唔会太咸,而且茄子唔会太软烂😅。虾胶都几结实。另外虾饺皇只虾都好大只, 但就味淡一啲。最欣赏佢可
另外虾饺皇只虾都好大只, 但就味淡一啲。最欣赏佢可以选两只或四只,唔怕食完一笼就饱哂!
我都话妈咪最爱食煎炸野架啦,咁多野食, 佢第一箸就攻打碟海皇芝士千丝卷,不过啲千丝又真系炸得几酥脆嘅。
其他点心都唔错, 另外我都几钟意个蒸饭嘅饭底,丝苗米煮得比较硬身, 捞左蒸饭豉油特别好味。