2020-03-24 1116 浏览
呀妈话呢期唔敢周围去,但就连屋企附近嘅酒楼都暂停营业,无啖好食😫,所以呢日放假我就近近地带佢去观塘嘅誉宴食好西。我之前去过The One𠮶间饮非常唔错~。一上到去发现酒楼劲满人,仲要未到下午茶时段添,好彩店员好快就安排我哋入座,意外地有得坐露天位,个环境劲正😍,喺到摆酒,都可以有个花园仔。呢日我嗌咗个套餐同呀妈食,每人$468全包,的确唔平,但食物质素绝对对得住个价钱😋,无论食材定烹调方式都好出色;而且份量超多,每人每道菜都各有一份。首先嚟嘅系烧味拼盘🐷,包括叉烧4片、腩仔4粒同海蜇小许,一人食啱啱好。烧味个样好靓,食落都唔错,但未到好惊艳;叉烧如果肥啲就好。黑蒜螺头炖鸡汤🐔,哇个汤真系黑色㗎,好少见🙈,应该系用上黑蒜嘅关系。我个人认为味道比较浓,不过呀妈觉得好好饮。汤入面好足料,有螺头有鸡。玉环鲍鱼盅🥢,节瓜瑶柱甫就食得多,但配鲍鱼真系唔系成日有得食。仲要鲍鱼系用上干鲍,即系比新鲜鲍鱼更名贵🤤,果然食落个口感同味道系特别唔同,比较流心同入味。西施蛋白虾球🍤,大虾球非常弹牙,正呀。蒸蛋白比起蒸蛋口感更厚,夹埋个芡汁食,味道恰到好处,当中仲搭配咗两款笋丝。干隆石锅炒饭🍚,我完全估唔到个饭

烧味拼盘

黑蒜螺头炖鸡汤

玉环鲍鱼盅

西施蛋白虾球

干隆石锅炒饭

干隆石锅炒饭🍚,我完全估唔到个饭系一人一个石锅啰‼️,一个石锅已经分到每人两个碗仔...,所以我哋打包咗一个走🙈。除咗份量够之外,个饭真系满分之作,因为饭粒炒到好干身,粒粒分明,连呀妈都赞不绝口。
干隆石锅炒饭
再者,饭入面有劲多粒一口带子仔同瑶柱丝,一啲都唔孤寒。
红豆沙

最后,精选甜品系红豆沙,呢个就正正常常啦,够多豆。我哋食埋甜品,非常满足😊。

除咗食物同环境外,呢到嘅店员全部都好好礼貌,服务好好;特别有位短头发呀姐,真系好细心,好热情👍。
总括嚟讲,依餐饮宴般嘅午市套餐真系不得了,最紧要系呀妈钟意,食得开心❤️。下次我会同佢嚟食点心,价钱几相宜。另外,餐厅仲有做啲晚市六人/十二人餐,好似都唔错。我哋离开餐厅时,再望下室内个环境确系几靓,相信系一个宴会嘅好场地啊!
2020-03-14
玉环鲍鱼盅