2022-09-01
讲个秘密俾你知,其实我系好钟意饮茶的,好多中式点心我都好钟意食,但系之前因为疫情嘅关系,所以都唔系好敢去饮茶。🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🥢而呢一间广东名门,系一间我试过咁多间酒楼,我觉得真系可以推荐比大家去一试嘅中式点心。虾饺、烧卖 (必须食)🍤♨️佢呢一间嘅虾饺用了系新鲜虾所以你食虾饺嘅时候会食得出佢嘅鲜味;烧卖,都一定要叫因为佢啱啱好蒸出嚟嘅时候真系好香,如果食得辣嘅朋友我推介可以问侍应攞佢哋嘅辣椒油。辣椒油有分两只,一只系有辣椒籽,一只系纯辣椒油,我自己本人就钟意食有辣椒籽𠮶一只,我最钟意嘅就系烧卖再点辣油食,真系会加100分🤩🤩🤩鱼香茄子煲🍆系咪谂唔到我食中式点心会叫煲类食物呢🤣,但佢呢一个鱼香茄子又真系好好食,一啲都唔油,闻落好香,而且茄子仲要系好爽的,好食呀。炸鱿鱼须🦑呢度嘅炸鱿鱼须上碟真系热辣辣同埋佢出边𠮶层炸粉,真系一啲都唔厚,啱啱好,仲有个重点系个口一啲都唔觉得油。👍🏻蒸叉烧肠粉🐷佢呢度嘅肠粉都做得好出色因为都系做得个皮好薄而且好滑,加佢少少甜豉油食真系一流。蒸牛仔骨🐮佢呢一个牛仔骨有少少黑椒味,但系食落肉质系完全林身的,出边食嘅黑椒牛仔骨有时会骨多个肉,但你放心呢一度嘅完全
🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🥢
虾饺、烧卖 (必须食)🍤♨️
鱼香茄子煲🍆
炸鱿鱼须🦑
蒸叉烧肠粉🐷
蒸牛仔骨🐮
佢呢一个牛仔骨有少少黑椒味,但系食落肉质系完全林身的,出边食嘅黑椒牛仔骨有时会骨多个肉,但你放心呢一度嘅完全唔会。
炸萝卜丝⚪️
呢一个系我以前唔会嗌嘅点心,但自从食完呢一间广东名门嘅炸萝卜丝,呢度用嘅萝卜丝系用白萝卜,我发现原来炸萝卜丝都可以系好香甜的,同时亦都完全唔油腻,完全改变左我对佢嘅睇法🙉,自此之后就变成我每一次来必须叫嘅一个点心。
沙律明虾角🍤🍤🥠
呢一个系我重中之重嘅推介,有冇人好似我咁都好钟意食虾,如果系嘅话,你必须试佢呢一个沙律明虾角,佢基本上系用一层好薄嘅皮🥠,包住几只虾喺入边,你冇听错系好薄嘅皮。
而且呢一个沙律明虾角其实我见好多茶楼都已经冇,就算有一系就系个皮好厚,有阵油未,一系就系啲虾唔够爽口。🙌🏻
你放心佢呢一个沙律明虾角,以一个普通点心嘅价钱来讲💰,真系做得十分之出色,沙律酱就系普通沙律酱,但系都好足够带出佢虾嘅鲜味。➰💯
📍因为位置比较偏僻,揸车去会好啲, 放心佢有个户外停车场的可泊车的。🚙
顺带一提呢一间酒楼有分户外同室内嘅饮茶地方,亦都可以带宠物,狗狗猫猫🐶🐱到户外地方饮茶,都好friendly 㗎😚😚😚
🌤如果天气唔系咁热的话,我比较钟意坐户外,因为环境都几好,空气亦都比较流通。