笼太子点心店耐唔时都会经过, 上网check 下乜料, 见佢啲点心都几别致, 今晚特登嚟铜锣湾近地铁站呢间分店食。自己点心自己 tick, 佢哋嘅点心全部即叫即蒸, 交单后可能要等一阵蒸好先有得食, 另茶钱每位$3, 铜锣湾地带, 点心价钱算合理, 同一般酒楼价钱差唔多, 不过呢度就causal好多,  仲免收加一虫草花生鱼煲猪骨, 今日个冇味精老火汤好似几正㖞.....点心店格局有啲似茶餐厅, 装修简洁实用为主。呢个自家辣油超正, 够香辣, 有XO酱风范, 拈虾饺及牛柏叶食, 提升味道一流!是日老火汤 ~  虫草花生鱼煲猪骨($19)汤头煲到啡色,虽然用猪骨煲, 望落唔系好油腻, 入口虫草花味道好浓, 饮得出有生鱼嘅鱼鲜及猪肉嘅肉香, 最紧要系冇味精, 我觉得盐都冇落咁滞, 饮汤嘅食材香及甜, 大大碗, 够两个人分, 好饮又抵饮!原只鲍鱼烧卖($34/2只)又真系几靓仔㖞, 每粒烧卖上都放了一只扣过的鲍鱼仔。细细只,的鲍鱼仔都几爽口, 烧卖应该用新鲜猪肉包,除咗猪肉仲有虾肉, 肉汁好丰富, 味道适中, 呢个王牌点心值得试。龙太子虾饺皇($15) 虾肉饀爽脆, 非常 juicy, 味道

虫草花生鱼煲猪骨, 今日个冇味精老火汤好似几正㖞.....

点心店格局有啲似茶餐厅, 装修简洁实用为主。

是日老火汤 ~  虫草花生鱼煲猪骨($19)

原只鲍鱼烧卖($34/2只)
又真系几靓仔㖞, 每粒烧卖上都放了一只扣过的鲍鱼仔。

龙太子虾饺皇($15)

虾肉饀爽脆, 非常 juicy, 味道都好香, 若然虾饺皮再薄丁丁, 口感会更正。

多汁小笼包($24)

真系爆汁呢! 肉香四溢, 肉汁好丰呀, 味度也不错, 肉汁好甜美。

药膳鸡脚 ($24)
饮茶又点少得选脚趾呢? 开心得滞......挂住食, 食完先知原来冇影佢全相, 浸鸡脚嘅药膳汤药材味颇浓, 食到当归、杞子及党参等中药材味道, 鸡脚浸得够腍, 既补身又可补骨胶原, 女士恩物。

流沙奶皇包 ($ 25)

又系我点的, 呢期唔知点解咁钟意食奶皇包,笼太子嘅奶黄包奶黄香香甜甜, 够CREAMY, 充满咸蛋黄香, yummy!

食点心通常我都去茶楼饮茶, 第一次食呢类点心店, 估唔到出品及味道又唔错㖞, 仲有啲新元素加咗入点心, 最紧要系有老火汤饮啊,  $19 可以饮到生鱼煲猪骨, 真系好过自己煲。