2019-10-15 892 浏览
又系时候happy friday下啦,平时好小过中环饮野,不过今次朋友介绍话有间好有本土特色既bar,话带我试试佢。🎈室内环境呢度有indoor同outdoor座位既,我地好怕热,拣左坐入面,呢度既墙身装饰都几有心思,一个个霓虹灯招牌,又用左常见于旧屋邨既磁砖,好有怀旧feel。🎈Menu我地叫左1个Small Plate,2个Large Plate,2杯野饮,最后仲食埋甜品添。🍴🍴🍴🍴✨成人黑牛一坐低当然嗌反杯野饮先啦,见到佢地d cocktail既各几得意咁。成人黑牛用左Jack Daniel’s Whisky、可乐、一大球haagan daz 朱古力蛋糕,底下仲有粒粒椰果。饮落口几smooth,甜甜嘅朱古力雪糕好似中和左酒精咁。✨够姜思乐冰朋友叫左呢个够姜思乐冰,以Ginger Beer同Vodka为主,再加入Rasberry同冰粒,一齐拎去blend。本来我哋冇为意系有rasberry,见到杯野系红色都吓一吓,不过饮落口,又觉得rasberry既存在几重要,酸酸甜甜咁,几易入口。✨ 沙姜风味炸鸡翼伴酒菜一定唔少得炸物,我地就叫左个沙姜风味炸鸡翼,厨师将鸡翼切成单骨鸡翼,方便进食
🎈室内环境
🎈Menu
🍴🍴🍴🍴
沙姜风味炸鸡
伴酒菜一定唔少得炸物,我地就叫左个沙姜风味炸鸡翼,厨师将鸡翼切成单骨鸡翼,方便进食,粉浆入面混合左沙姜,食落有淡淡既沙姜香味。
法国走地猪五花肉半肥瘦黑叉烧 配真空清新薄荷西瓜
黑漆漆既呢碟叉烧,就好似黑猫咁,外表冇橘猫咁讨好,但其实好可爱好热情。咁呢碟叉烧,外皮微脆,肉质就煮到系jelly状,入口即溶,酱油方面就用左常见于新加坡菜既黑酱油,令叉烧多一分甜味,就咁食唔加饭都唔会过咸。
法国走地猪五花肉半肥瘦黑叉烧
XO酱烧无激素鸡颈肉 西京式廖妈记腐乳肥鸭肝,配温泉蛋 ,三重县越光米饭
再黎就系呢个鹅蛋形既器皿,一打开,扑鼻而来既XO酱味道,首先见到有只好吸引既温泉蛋,(心里已经mark起佢了),个人就觉得鸡颈肉比其他部位实肉小小,唔会话油,都唔会嚡口,比较中立。
西班牙油炸鬼
最后甜品时间,我地order左西班牙油炸鬼Churros,配有榛子朱古力酱同柠蜜意大利芝士酱,中意清新d既可以沾上后者,中意sweet d既可以沾前者,我就觉得2个酱都好正啦。
🎈总结
本来谂住黎饮杯野,chill下,但d食物实在太吸引,食下一样,食下一样,就食齐成个晚餐。通常去酒吧饮野,d食物都系一般般,但呢间何兰正就做到2样都出色,一定会再黎啊!