同男朋友去奥运探完朋友个小Baby👶🏻谂住揾个地方饮酒谈心🥰朋友极力推荐利奥坊🤔有间隐世小店啱晒饮sake同埋下酒菜超级正!舖头装修果然好有日式居酒屋风味🎐我哋order "松放题" 可以任饮sake🍶3小时再加包几款下酒菜🤩啱晒我哋chill酒谈心💕***温馨提示: 未够18岁唔好饮酒喔!***松放题 $428/位 (每人包3款関东煮、2款小食、清酒任饮🍶)我哋身处喺松放题包任饮酒套餐🤤仲要3个小时享受嘅酒场🤣当然就系要饮各式各样唔同嘅酒饮啦!成个酒list有啤酒🍺sake🍶whiskey🥃烧酒🍸果酒🍹咁多款式一定有一款啱饮🤗我地食住超好食嘅下酒菜🍢一路倾心事一路饮🍻系咁chill嘅环境下😌不经不觉饮左6枝唔同嘅sake啦😆每一枝店员都有详细咁介绍佢哋嘅产地同入口感觉😚由其是我们哩啲初阶sake爱好者🤣徬徨紧唔知拣边支好饮嘅时候😅有店员可以细心因应我哋嘅口味推介适合嘅酒😍我哋认真觉得服务唔错👍🏻今次我哋拣左阔口较厚身嘅清酒杯同埋较高&薄身嘅清酒杯😋再试试两款唔同酒杯会唔会饮出唔同嘅sake味道😆🍶清酒 - 太平海店员问我哋想饮果味重啲定dry啲🤔最后推介充满果香嘅太平海俾想饮果味重啲

***温馨提示: 未够18岁唔好饮酒喔!***
放题 $428/位
(每人包3款関东煮、2款小食、清酒任饮🍶)

🍶清酒 - 太平海
店员问我哋想饮果味重啲定dry啲🤔最后推介充满果香嘅太平海俾想饮果味重啲嘅我哋😊哩款清酒入口顺滑👄果香味重认真唔错👍🏻

🍶清酒 - 雪之茅舍
第二瓶酒就拣左米香味重啲雪之茅舍!系用有机嘅秋田酒小町为原料米加上蜜瓜制炼而成🍚饮落去酒香味重啲啲🤔味道有淡淡蜜瓜香呈微酸清爽!

🍶清酒 - 九头龙
第三瓶系入口有丰富蜜瓜味嘅九头龙🍈佢亦系号称福冈第一嘅清酒👍🏻(唔知系唔系因为福冈蜜瓜特别好味呢😆) 饮落口感爽口而且蜜瓜味超重😍啱晒我哋口味!最岩配搭関东煮同下酒菜一齐食😋

🍶清酒 - 越乃雪桩
新泻嘅纯米吟酿 - 越乃雪桩系冇用机械化制作嘅手工清酒!不过我哋初学者黎讲未好饮得出有咩分别🤣不过饮落觉得有白花花香🌸味道都几清新唔错!

🍶清酒 - 社氏の独り言

🍶清酒 - 社氏の独り言⛩️
第五瓶男朋友话要挑战一下比较dry嘅口味!属京都嘅社氏の独り言⛩️ 我哋觉得配下酒菜一齐享受最正!而且感觉酒精浓度比之前嘅清酒高🍶有种刺激辛口感觉!

🍶清酒 - 楯野川清流大吟酿
最后第六瓶拣左山田县嘅楯野川!佢系算比较淡口(可能岩岩饮完社氏の独り言⛩️太刺激嘅关系🤣)香气同酸度比较清爽柔顺😌口感轻快回甘😋用佢黎佢结尾啱啱好!

店员喺我哋坐低嘅时候每人送左碗鸡汤🐔初头我哋都觉得好奇怪🤣居酒屋送鸡汤😌但饮完清酒之后再饮一啖鸡汤!我哋即刻明白铺头送鸡汤嘅用意👍🏻因为鸡汤非常暖胃😚可以散下啲酒气又可以解酒😆
***温馨提示: 未够18岁唔好饮酒喔!***

関东煮

我哋每人嗌左3款关东煮🍢钟意食肉嘅男朋友嗌左牛肚🐂牛筋同萝卜🥕我就嗌左萝卜🥕芝士鱼棒🧀同鱼腐🐟!🐂牛肚炆到好腍😚食落口一d都唔韧😌而且俾上汤嘅味道完全渗入!而且牛膻味唔太重!我同男朋友都觉得冇得顶👍🏻如果点埋佢个秘制辣椒油🔥整件事更上一层楼!牛肚加埋辣椒嘅香完全充满口腔😋用黎送酒一流!
连牛肚都炆到入晒味!牛筋更加唔使讲啦😋细旧嘅牛筋完全系入口即溶🤤真系未食过炆得咁正嘅牛筋!𠮶种胶质到而家仲系到回味紧😚萝卜系我嘅至爱❤佢哋用嘅系日本萝卜🥕索满汤汁而且超。级。鲜。甜!关东煮嘅萝卜真系冇得输👏🏻萝卜又淋又甜又冇渣不在话下😋连鱼腐都索满晒汤汁😛真系高质之作!相比下芝士鱼棒比较普通🤔不过身为芝士控嘅我觉得都唔错😁

日式香辣砂肝

哩间嘅关东煮真系我系香港食过最好味嘅一间😆而且佢系区内唯一嘅関东煮专门店!到而家都有啲挂住佢哋嘅食物!除左关东煮之外😋其他小食都好正!我们夹埋拣左4款小食🍱最最最令人惊喜嘅系佢嘅日式香辣砂肝😍送酒必点!砂肝切成细细粒 煲内配有辣椒🌶日本葱🌱但食落唔算辣!不过完全僻走左砂肝嘅微腥味!食落去不但至唔腥😋而且仲好多汁💧香辣嘅砂肝令人回味无穷!我更加钟意佢衬搭比较dry嘅清酒🍶佢嘅香辣同酒嘅辛辣互相辉映🔄个人觉得成晚最适合送酒嘅一道菜(虽然下酒菜都好正😂)而且份量一d都唔小!砂肝份量够我们送晒6瓶清酒!真系超正!谂起都好回味😋

(左)明太子鸡翼/(中)唐扬墨鱼咀/(右)日式香辣砂肝

炸洋葱圈

哩到嘅炸物都好出色👍🏻唐扬墨鱼咀细细粒🦑有鸡软骨嘅感觉但唔会韧口!热辣辣脆卜卜上碟!作为下酒菜黎讲一啲都唔失礼😍
另外炸洋葱圈系原圈洋葱炸!因为而家出面愈来愈多用切碎洋葱再沟粉黎整嘅洋葱圈!我觉得洋葱味始终差咁啲!不过哩到正正系我钟意嘅洋葱圈😋洋葱圈食落去充满洋葱味又多爆汁!一次满足晒我对洋葱圈嘅食欲😂
明太子鸡翼塞爆明太子而且层皮都算香脆!鸡肉辣辣地捞埋明太子味道唔错!👍🏻热腾腾炸起嘅涨卜卜嘅鸡翼🐔真系唔错👏🏻

北海道风鸡皮乌冬🐓 $52/碗
嗌佢之前仲系到谂究竟鸡皮乌冬系乜冬冬😂男朋友估系整到乌冬鸡皮咁样🤔最后上碟时发现原来佢就系鸡皮加乌冬嘅意思🤣 但令人surprise系佢嘅鸡皮一啲都唔肥😳因为鸡皮烧走啲油脂烧嘅同时鸡皮又冇烧到干晒身🔥控制火候非常厉害!食鸡皮可以享受到健康嘅味道😋乌冬汤底有鸡汁精华🐔而且汤面唔太油食落唔会觉得太腻!

寿喜烧牛肉锅 $98/锅
寿喜烧系酱油汤底加上蔬菜同牛肉配搭🐃!当我哋饮完咁多清酒🍶食左咁多炸物🍤最后食寿喜烧嘅感觉真系特别舒服😌男朋友最钟意系佢送嘅日本蛋🥚生蛋食用嘅佢话只蛋超香蛋味!夹块牛肉过一过酱油汤底🥓上黎蘸一蘸个蛋汁再送入口👄牛味配酱油配蛋香!全部combo混合埋一齐🤤真系谂到都流晒口水!

饮饱食醉咁丰富咁充实嘅一场谈心之旅就此画上一个完美嘅句号🥰本身谂住把酒谈心💕结果食到咁丰富嘅晚餐真系意外惊喜😆系酒精影响微醺底下同男朋友倾得好开心!真系‘’对酒当歌~人生几何!”钟意食下酒菜同饮靓酒嘅朋友仔真系要黎试下💪🏻小吃货我超!级!推!介!迟啲上去朋友到饮酒都考虑会过黎买啲下酒菜同関东煮外卖搭住食!谂起都觉得真系好正!💯
🍶清酒 - 社氏の独り言
関东煮