2021-03-11
今日同朋友去黄埔行街街,原本打算去饮茶,佢又话冇新意🤔朋友讲话这里有间食韩式蒸锅嘅食店,咁就去啦。可能12:00系比较早,店内客人唔算多⋯得1枱。侍应带咗我哋去坐低,坐位好阔落,枱中间就系蒸锅嘅锅炉。点餐系用QR code嘅,非常方便。自助饮品区有冻饮柜,系有酒精饮品,一个系冇酒精饮品,隔离嘅枱上面有红及白酒丶茶包和热水。套餐基本系包咗龙虾丶鲍鱼丶虾丶蚬,种类唔算多,套餐仲有冬荫公汤丶冷乌冬丶韩式煎饼,其他嘢食就系向餐牌上点啦。龙虾丶鲍鱼丶虾和蚬系新鲜,龙虾系有手掌咁大,不过如果系食海鲜蒸锅的话,海鲜真系种类比较少😅冬荫公汤虽然系跟餐,都足料有只虾。冷乌冬冇乜特别,韩式烧饼嘅馅有即食面真好奇怪😳前菜我点咗中华沙律丶辣味螺肉通常冇中伏。泡菜系好好食👍🏻烧菠萝丶粟米丶金菇丶冬菇系好味。辣鸡翼味系少少辣,鸡软骨冇咩特别。芝士焗蚝和吉列蚝好食香口,芝士焗蚝系满满嘅芝士👍🏻韩式一口牛丶盐烧牛脷丶韩式烧烤牛扒丶烧猪腩肉好正嘅烧肉风味。我个人好钟意个韩式烤牛扒,酱汁真系好野味,肉唔会好硬。炸南瓜丶蕃薯丶金菇天妇罗好正(太肚饿食咗唔记得影😅),炸粉唔会太厚,所以真系唔会食到一旧粉咁👍🏻韩式炸鸡,好食,
芝士焗蚝和吉列蚝好食香口,芝士焗蚝系满满嘅芝士👍🏻
韩式炸鸡,好食,但系又系挂住食唔记影🤦🏻♀️
另外,我点咗火焰麻辣蒸虾粉丝锅,侍应送上火焰锅,然后点火😄哗😋侍应话火熄咗便可以食👍🏻
打开锡纸见到内有1只虾丶粉丝和麻辣酱汁,味道ok🤔
跟餐有一个椰浆甜品「椰重三重奏」,面系舖咗脆脆椰丝,中层系椰浆,底层系椰青水整嘅啫喱,好清甜,这个正,值得一试!😋
食物整体来讲算好多选择,侍应有礼貎。厕所要去返商场楼下果层,有少少唔方便。