2018-04-16 674 浏览
天气忽然转凉, 又系火锅嘅好时机, 友人带我去呢间主打火锅私房菜菜馆, 先食鸡煲后火锅, 话保证我食得尽兴㖞!  哈...又睇下点....火锅每位$288, 假日都系加多$10, 价钱都系同坊间嘅差唔多除左酒精类要收费外, 汽水五花茶任饮岩岩坐好, 侍应就送上2碟小食, 一系列蒜, 葱, 芫茜, 辣椒任你混合未食鸡煲, 先黎D"前菜"先...................... 风生水起生果盘 - 鲜果够甜又多款式, 点埋果醋一齐食就更加开胃, 又可中和下鸡煲嘅"热气"!蚝油扣冬菇鲍鱼 - 每人一只厚肉冬菇及鲍鱼, 热辣辣淋上蚝皇酱汁, 味道唔错, 两者都有口感!仲有呢个庆祝食店周年纪念而送嘅象拔蚌刺身, 口感爽脆又够冻, 配上刺身豉油及芥辣, 呢个"前菜"确系豪!话咁快香喷喷嘅鸡煲已经煮好, 辣度可选择唔辣至大辣, 未知辣度有几劲嘅就由BB辣开始, 打开煲盖已经闻到惹味鸡件斩得细件仲容易入味, 配上香浓酱汁及洋葱, 鸡件啖啖肉外仲唔嚡口, BB辣仲令人胃口大开食到一半就可加入鱿鱼, 牛栢叶, 猪皮等索埋D酱汁, 绝对好味过就咁火锅, 伦哥教法果然有料到!食晒鸡煲后, 就转去火锅时间

除左酒精类要收费外, 汽水五花茶任饮

风生水起生果盘

蚝油扣冬菇鲍鱼

象拔蚌刺身

鸡煲

食晒鸡煲后, 就转去火锅时间, 汤底有季节之选"生果汤", 材料包括粟米, 西瓜及哈密瓜, 味道清甜唔腻, 又系"下火"之选, 有谂头㖞!
生果汤

侍应先送上呢个"壮观"嘅海鲜拼盘, 海鲜类差唔多有十款, 除左蟹, 贵妃蚌, 象拔蚌及蚝外, 全部都可以任点任食!  想讲嘅系每款海鲜都食得出系新鲜货, 肉质唔系"霉"; 喜爱佢嘅贵妃蚌及象拔蚌, 鲜甜无比, 只系食到呢到都已经回晒本啦!
海鲜拼盘

火锅又点少得牛肉呀?! 呢度系有我最爱嘅牛颈脊,肉色靓仔,厚薄都OK,放入汤烚几秒就得,肉味浓之余又唔肥,果然深得我心!
牛颈脊

其余火锅食材仲有墨鱼滑, 虾滑, 丸类, 饺类, 炸鱼皮, 响铃及蔬菜蓝, 食物质数都唔错, 推介佢嘅水饺及云吞!

黎呢度开餐, 惊喜真系浪接浪, 估唔到用餐期间有奖抽, 头奖系足金金牌一面, 咪以为一定无呀, 我隔离枱真系有客抽到, 睇见佢地都开心!

食到呢度, 真系饱到一个点, 示意埋单之际, 侍应再送上甜品, 呢客椰汁炖奶, 甜度岩岩好又带有清香椰子味, 绝对拍得上甜品店嘅出品, 忍唔住又食晒!

呢度嘅侍应服务态度有礼, 不时主动帮忙清理海鲜壳, 要求换碟加茶无黑面, 值得比个LIKE!
象拔蚌刺身
海鲜拼盘