2024-08-13
今个weekend同朋友出铜锣湾行街食饭,上网揾食发现V Point 30楼有间气氛唔错嘅海景餐厅,仲要Lunch Set都只系$138起有几款前菜同主食🤙🏻🤩餐厅楼底好高,仲有超大落地玻璃,可以饱览大半个维港景色🏙️都真系几chill😚🌟5-Courses Set Lunch (4 Appetisers + 1 Main) $168我哋两个人叫呢个set可以试哂8款前菜🙌🏻🥰前菜🥢龙虾汤🦞 +$48‼️话说Openrice订座可以免费升级龙虾汤‼️汤嘅质感偏杰身,虾味好浓郁,上面仲有一丝丝蟹肉添🙌🏻🥢是日餐汤: 南瓜忌廉汤🎃南瓜味好清甜,饮落都creamy🤙🏻🥢是日精选刺身(2片)刺身系油甘鱼,都算厚切,味道就正正常常冇乜特别~🥢北海道带子刺身配天使冷面几钟意呢个天使面😚酱汁甜甜地,配埋带子同三文鱼籽一齐食好开胃🤤🥢和牛他他 +$18咁多款前菜最钟意系呢个和牛他他!他他调味啱啱好,生牛肉软滑又唔腥,捞埋鹌鹑蛋蛋黄食,口感creamy仲有蛋香味🥰🥢胡麻冷豆腐正正常常啦~🥢日式炸蚝🦪味道唔腥,不过略嫌炸皮比较厚😳🥢大阪烧酱唐扬鱿鱼须外层炸得几酥脆,鱿鱼须烟烟韧韧,系惹味之选🤙🏻主菜🥢M5和牛月
我哋两个人叫呢个set可以试哂8款前菜🙌🏻🥰
前菜
🥢龙虾汤🦞 +$48
🥢是日餐汤: 南瓜忌廉汤🎃
南瓜味好清甜,饮落都creamy🤙🏻
🥢是日精选刺身(2片)
刺身系油甘鱼,都算厚切,味道就正正常常冇乜特别~
🥢北海道带子刺身配天使冷面
🥢和牛他他 +$18
🥢胡麻冷豆腐
正正常常啦~
🥢日式炸蚝🦪
味道唔腥,不过略嫌炸皮比较厚😳
🥢大阪烧酱唐扬鱿鱼须
外层炸得几酥脆,鱿鱼须烟烟韧韧,系惹味之选🤙🏻
主菜
🥢M5和牛月见丼+$48
加钱叫咗呢个和牛丼~和牛片份量都几多,起码有7-8块!薄薄地,烧到半熟,食落仲有炙烧嘅油香🙌🏻捞埋蛋汁同木鱼丝一齐食好惹味!
🥢芝士吉列猪扒
吉列猪扒肉质偏干一点,不过中间夹住芝士酱就令成件事几邪恶😈🤣
饮品
🥢Zeng夏日特饮 +$18
特饮系芒果绿茶🥭味道冇乜特别,不过冻冰冰几解渴~