餐厅: 南海一號
资讯:

南海一号 #尖沙咀❗️饱览维港景色一家人庆祝中菜之选❗️位于iSquare最高✨有两层高嘅落地大玻璃,完全比维港景色包围着😍喺OpenRice见到有套餐优惠,透过OpenRice订座,喺特定时间可以享用减$200鱼翅鲍鱼餐 ($780->$580)或者减$300鹿儿岛黄牛龙虾餐($1080->780)优惠!就咁望个价钱好似都仲好贵,但的确每一道菜都好高水准,非常适合同屋企人庆祝,仲要有成个维港景睇,爸爸妈妈实钟意🔥虽然系中菜,但除咗头盘之外,其他都系分好晒每人一碟😆另外佢哋仲有个酒吧,装修超靓,仲有露天位置对住个海,非常之chill!我哋拣咗个平啲嘅鱼翅鲍鱼餐$580,已经够晒满足!麻辣牛舌筋 陈醋云耳🥙虽然真系几辣,但好香,牛舌牛筋带有咬口,超级惹味👍🏻云耳比起一般嘅甜好多🙈。极品蟹皇翅🦀呢个套餐所有嘅食材都系非常高级名贵,加入蟹肉煮成嘅鱼翅,比起一般更加鲜甜,成个口充斥着蟹肉嘅鲜甜。蟹肉、鱼翅嘅份量一啲都唔吝啬。蚝皇原只鲜鲍鱼🤎手掌心咁大嘅鲍鱼🤩而且系我食过口感最好嘅鲍鱼,弹牙得来唔会韧,而且仲煮得好入味,蚝油咸咸甜甜,但又唔会遮盖鲍鱼本身嘅鲜甜,𠮶种鲜味系从来都未品尝
南海一号 #尖沙咀
❗️饱览维港景色一家人庆祝中菜之选❗️

我哋拣咗个平啲嘅鱼翅鲍鱼餐$580,已经够晒满足!

麻辣牛舌筋 陈醋云耳🥙
虽然真系几辣,但好香,牛舌牛筋带有咬口
,超级惹味👍🏻云耳比起一般嘅甜好多🙈。

极品蟹皇翅🦀

蚝皇原只鲜鲍鱼🤎
手掌心咁大嘅鲍鱼🤩而且系我食过口感最好嘅鲍鱼,弹牙得来唔会韧,而且仲煮得好入味,蚝油咸咸甜甜,但又唔会遮盖鲍鱼本身嘅鲜甜,𠮶种鲜味系从来都未品尝过,味道平衡得好好👍🏻!

烧汁香煎元贝皇🤍
超大只元贝,好好奇未煮之前究竟有几大旧🤯生熟刚好,外层煎到微脆,内里弹牙!配上用咗烧汁腌制嘅香菇,镬气十足,貌似简单但非常好味🥰。

避风塘鳕场蟹🦀
超香口嘅避风塘,甜甜辣辣真系好好味😋只系鳕场蟹有壳,食落有啲唔方便。。。觉得用软壳蟹会更加正。

竹笙酿鲜芦笋🥬
用竹笙包住芦笋,相对普通啲。

龙虾汤泡贵妃饭🍚
有别于西餐嘅龙虾汤,呢一个龙虾汤系稀身,但同样鲜甜☺️特别在于佢嘅饭粒,除咗一般白饭之外仲有一半系饭焦,非常香脆😆夹杂着少少肉碎,口感味道丰富。

精美甜品🍮
最后以一碗高质红豆沙作结尾。简单但体现到师傅嘅功力,煮到半沙半颗粒,加埋啲莲子等等,完美嘅结束🥳。

明明睇落唔系好多,但出奇地食到一半已经好饱,不过太好味,所以依然会想食晒🥰觉得呢一间绝对系靓景同屋企人庆祝之选,尤其呢一个套餐所用嘅食材全部都非常高质,鲜甜美味,虽然价钱唔平,但非常满足。

味道: 4.5/5
性价比: 4.2/5