2015-11-30 397 浏览
家姐住港岛区 今日轮到我过海揾佢食饭 我一向系台湾涮涮锅拥趸 因为可以一人一汤底 唔洗争 而家姐一年四季都钟意打边炉 典型香港人 哈哈。佢提议试下 一锅台日料理 佢话想试左好内 因为汤底好多选择 可惜姐夫太忙 陪唔到佢。我梗系舍命陪君子 涮涮锅㖞。餐厅环境好干净 呢点好重要。火锅配料 酱料 饮品全部一目了然 干净企理。我们钟意食海鲜 原来有海鲜二人餐 可以拣龙虾 毛蟹 或者松叶蟹。家姐发板拣了松叶蟹 再送广岛蚝和带子。老板劲好人 推介牛乳汤底 佢话可以衬托出松叶蟹的鲜甜味。另一个我们拣左养生蕃茄汤底。酱料选择好多 Wooooo!! 炸蒜 葱 蒜蓉 干葱 辣天椒 芝麻 白醋 黑醋 麻酱 即刻事不宜迟 整返个混酱先。北海道牛奶汤 好香浓牛乳味 而且每次加汤不是加水 所以keep住个汤底好香浓。蕃茄汤 好多蕃茄 清甜 唔系稀释茄汤。正!打边炉 丸丸系好重要的一环 一锅主打台湾入口的丸 好多种类 几特别。翡翠龙虾丸 飞鱼卷 黑墨鱼丸 同平时普通打边炉的丸丸好大分别 好弹牙 唔会成口粉 推介!二人餐可以拣两份肉类。牛小排和黑豚梅花肉 厚薄得宜 肉味浓。另外仲有好多蔬菜类配料 莲藕 萝卜 冬瓜 菇
蕃茄汤 好多蕃茄 清甜 唔系稀释茄汤。正!

另外仲有好多蔬菜类配料 莲藕 萝卜 冬瓜 菇类 菜类 全部食落新鲜。
重头戏出现--- 登登登登 松叶蟹好大只呀。急不及待放落牛奶锅 松叶蟹好鲜甜 配上淡淡牛奶香 真是冇介绍错 蟹肉咁新鲜 老板话原来今曰新鲜空运到港架。
附送广岛蚝 好肥美 肉质好甜 带子虽然被我渌耐左 依然鲜味 弹牙。
食到饱一饱之际 竟然仲有雪糕 为今晚画上完美句号。今日偷听到隔离枱话麻辣汤底超正 家姐即刻话下次要黎试!
  • 松叶蟹