2023-12-17
听闻有间有名饺子店,便同朋友黎试下😋地点在土瓜湾的一条横街内,不算难揾。下午茶时段都好多人㖞,有九成满座,店员示意去隔离舖面都坐得,呢边都唔少人,大概七成满左右啦😊⭐原味小笼包先来一笼原味小笼包,皮唔算太薄,但入面汤汁十分多,很鲜味😋⭐超级芫茜猪肉饺再来要咗一碗汤饺,汤底就拣咗原味大地鱼汤,一碗六只只,大大只十分饱满,猪肉同芫茜嘅比例大概系3比1,个人觉得猪肉太多,可以多啲芫茜就更好,而家个茜味唔系太突出。⭐东北京葱孜然羊肉饺食完汤饺又试下煎饺,我同朋友都钟意食羊,就试下佢哋个孜然羊肉饺,外皮煎到卜卜脆好香口,咬落汤汁爆出嚟,漏到一枱都系,京葱配羊肉很鲜味,呢样要encore,四只唔够喉😍⭐小心爆汁牛肉煎饼牛肉饼真系同餐牌菜名一样要小心爆汁,同样一咬落去汤汁就满泻,今次有经验攞个碗接住先咬,哈哈,肉汁热辣辣好正,牛肉馅齿颊留香😍⭐桂花酒酿丸子食咗咁多咸点又系时候食返个甜品,叫咗桂花酒酿丸子,酒味加桂花好清香,微甜,丸子有咬口,几正😋⭐津路乌龙茶饮品有汽水、啤酒等选择,仲有比较少系餐厅见到嘅菠萝啤🍍无加一,都几抵食呀😋
地点在土瓜湾的一条横街内,不算难揾。
⭐原味小笼包
先来一笼原味小笼包,皮唔算太薄,但入面汤汁十分多,很鲜味😋
⭐超级芫茜猪肉饺
⭐东北京葱孜然羊肉饺
⭐小心爆汁牛肉煎饼
⭐桂花酒酿丸子
⭐津路乌龙茶
饮品有汽水、啤酒等选择,仲有比较少系餐厅见到嘅菠萝啤🍍
无加一,都几抵食呀😋