2021-09-24 426 浏览
之前出IG story询问大家有边间饺子店系值得推介,好多人都话太子呢间「美味饺子店」去得过。我有位朋友系饺子控(可能佢快要离港去第二个地方生活,所以成日去食饺子🥟),约埋佢一齐去食就啱晒。朋友话要避开繁忙时间,星期6下午四点去唔见人龙,不过店内都已经坐满8成人。食物选择有汤饺子、煎饺子及粉面类。饺子款色只有三款,有汤及煎嘅制法。两个人叫咗双拼汤饺(云耳椰菜拼白菜)同埋煎韭菜肉饺,一次过食晒汤、煎饺子。▫️ 云耳椰菜拼白菜饺子 (HKD50) - 双拼汤饺子$50 有10只。人手包制嘅饺子大大只,真系大过喺其他饺子店食嘅好多。汤底望落去有点混浊,其实系野葛菜煲生鱼猪骨汤。▫️ 煎韭菜肉饺 (HKD42) - 饺子煎到金黄色,外皮好香脆,卖相系俾汤饺吸引啲嘅。煎饺子咬落口唔觉有油腻嘅感觉,反而觉得韭菜肉馅多菜汁,味道足。辣菜脯系一样不能错过嘅配菜,用来同饺子一齐食真系好好味。

辣菜脯系一样不能错过嘅配菜,用来同饺子一齐食真系好好味。
2021-07-31
下午茶