2019-08-11 1405 浏览
同朋友睇完TOY STORY 4出去元朗睇下食D乜野当晚餐,去到元朗都十点几,到最后决定去有得饺食饺子面。本身自己很喜欢食饺子,而之前亦都有帮趁过食佢地既饺子。饺子有很多款式,每只饺子都涨卜卜,皮不会很厚而且馅料很足。去到门口,店舖入面坐满人,而门口外面开左两张折枱坐满客人。因为是夏天,而近排天气好热,我地一直都只想坐店舖入面凉冷气,但老板娘话唔知要等几耐,不如喺门口外面开张折枱比我地坐住等,店舖内一有位就帮我地转枱,而我地亦都同意,不过因为实在太热,order左饺子面后,一直都无心机叫小食住。可能店舖内太忙,原本我地望到有人埋单走人,我地起身想行入店舖内,点知比一对刚来的情侣打尖坐左入去,我地真系劲无耐奈。到最后等左差唔多十分钟,终于都有人埋单走人,而我地亦都好醒目地,即刻拎住只酱汁碟入去坐低。其实店舖内的冷气都不够凉,但总好过门口出面无冷气。我地坐定定之后,就叫多左个醉鸡翼及野饮。可能是因为是宵夜时间吧,本身店舖不大,坐位较少,所以很快就会满座。不过我地用膳其间,有好多人帮趁外卖。事实上佢地既饺子质素唔错,而且一直保持到水准,我以后亦都会继续帮趁。
猪骨汤自家制手搅面配4只高纤甘笋温室云耳猪肉饺
秘制酱汁捞自家制手搅面配4只野味韮菜猪肉饺